Ambasadorul rus la ONU: Nu este un moment bun pentru o rezoluţie privind accesul umanitar în Siria

Rusia apreciază că "nu este un moment bun" pentru a se discuta în Consiliul de Securitate ONU o rezoluţie privind ameliorarea accesului umanitar în Siria, a declarat miercuri pentru presă ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin.

116 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus la ONU: Nu este un moment bun pentru o rezoluţie privind accesul umanitar în Siria

Ambasadorul rus la ONU: Nu este un moment bun pentru o rezoluţie privind accesul umanitar în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După întreruperea negocierilor Geneva II fără un rezultat concret, în special în problema acordării unui ajutor umanitar pentru oraşul Homs (centru), asediat, occidentalii şi unele ţări arabe care sprijină opoziţia siriană pregătesc un text pe care speră să-l pună în această săptămână pe masa Consiliului, potrivit unor diplomaţi.

"Suntem împotriva ideii de a discuta în acest moment o rezoluţie în Consiliul de Securitate, este prea devreme", a declarat Ciurkin. "Credem că nu este un momentul bun", a adăugat el.

Potrivit lui, astfel de iniţiative duc în general la un text "politizat", adică unul critic la adresa regimului sirian, în timp ce Moscova pledează pentru "o abordare pragmatică". El a refuzat totuşi să spună dacă Rusia va folosi dreptul de vot pentru o rezoluţie, aşa cum a făcut în trei rânduri de la începutul crizei siriene, în martie 2011, deoarece "acest text încă nu există".

Parisul, Londra, Washingtonul şi alte ţări membre ale Consiliului, precum Luxemburg, Australia sau Iordania au avut reuniuni, fără participarea Rusiei, în vederea elaborării unui proiect de text, dar acesta încă nu a fost terminat.

Trei milioane de civili sirieni sunt prinşi între lupte în toată ţară, dintre care peste 2.500 la Homs, potrivit ONU.

Fără să minimizeze "situaţia cu adevărat cumplită" din Homs, Ciurkin a apreciat că asediul oraşului "nu este de o amploare la fel de importantă ca altele pe care le-am cunoscut în istorie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici