Ambasadorul sârb la NATO a murit. Parchetul din Bruxelles a confirmat sinuciderea lui Branislav Milinkovici

Ambasadorul Serbiei la NATO, Branislav Milinkovici, a murit, la Bruxelles, într-un incident tragic, a anunţat, miercuri, Ministrul Afacerilor Externe de la Belgrad. Potrivit unor surse judiciare şi diplomatice, ambasadorul s-a sinucis, marţi seara, aruncându-se în gol în timp ce însoţea diplomaţii la aeroportul din Bruxelles.

2657 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul sârb la NATO a murit. Parchetul din Bruxelles a confirmat sinuciderea lui Branislav Milinkovici

Ambasadorul sârb la NATO s-ar fi sinucis (Imagine: NATO)

"Ambasadorul Serbiei la NATO Branislav Milinkovici a murit tragic la 4 decembrie la Bruxelles", a anunţat ministrul într-un comunicat.

Potrivit cotidianului Blic, diplomatul s-a sinucis în parcarea aeroportului din Bruxelles, în prezenţa unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului sârb al Afacerilor Externe.

Ambasadorul ar fi sărit de pe o platformă a parcării, o cădere de mai mulţi metri care i-a fost fatală, a precizat aceeaşi sursă.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat "profund întristat de decesul tragic al ambasadorului sârb", a declarat miercuri pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles. "Milinkovici era un reprezentant foarte respectat al ţării sale şi ne va lipsi", a apreciat el.

"Toate elemente confirmă că este vorba despre o sinucidere", a declarat pentru AFP Ine Van Wymeersch, o purtătoare de cuvânt a Parchetului din capitala belgiană, care a încheiat ancheta deschisă marţi. 

Ea a precizat că "nicio parte terţă" nu a fost implicată în decesul lui Branislav Milinkovici.

Decesul acestui diplomat în vârstă de 52 de ani a provocat surpriză la NATO, unde a avut loc, marţi şi miercuri, o reuniune a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre. Aceasta cu atât mai mult cu cât nu lăsa impresia unei sinucideri, Milinkovici comportându-se "normal în timpul zilei, discutând" cu jurnaliştii pe culoare, potrivit unui jurnalist sârb. 

Diplomatul s-a sinucis în parcarea VIP a aeroportului internaţional din Bruxelles, unde mersese pentru a întâmpina mai mulţi diplomaţi de rang înalt, între care adjunctul ministrului sârb de Externe, Zoran Vujici, potrivit presei sârbe.

Branislav Milinkovici, în vârstă de 52 de ani, era un diplomat de carieră, care a deţinut postul de ambasador la Viena pe lângă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Milinkovici era căsătorit şi avea un copil.

"În după-amiaza zilei de marţi, un bărbat a sărit de pe o platformă a unei parcări, căzând de la o înălţime de câţiva metri. Pompierii şi medicii din aeroport au intervenit însă nu i-au putut salva acestuia viaţa", a explicat purtătorul de cuvânt al autorităţilor aeroportuare din Bruxelles, Jan Van der Cruysse.

Incidentul a avut loc în jurul orei 18.00 (19.00 ora României), în parcarea VIP a aeroportului. Branislav Milinkovici se afla acolo pentru a-l căuta pe un oficial sârb de rang înalt. Pe neaşteptate, în timp ce delegaţia se îndrepta spre parcare, Milinkovici s-a îndepărtat puţin şi a căzut, a explicat o sursă diplomatică de la Bruxelles.

"Marţi, acesta părea perfect normal pe parcursul zilei, discuta" cu jurnaliştii pe coridoarele clădirii NATO despre reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe, a mărturisit un jurnalist sârb aflat la Bruxelles.

Serbia, ţară care îşi revendică neutralitatea militară, nu face parte din cele 28 de ţări membre, însă are statutul de ţară parteneră. Unul dintre principalele subiecte de dialog dintre Belgrad şi NATO îl reprezintă situaţia "frontierei" cu Kosovo, securizată de trupele NATO în cadrul operaţiunii KFOR.

Branislav Milinkovici în vârstă de 52 de ani era un diplomat de carieră, care a deţinut postul de ambasador la Viena la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Milinkovici era ambasador de la deschiderea, în 2010, a biroului reprezentanţei Serbiei la Alianţa Nord-Atlantică. El era căsătorit şi avea un copil.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici