Americanii par mai interesaţi de relaţia cu state asiatice decât cu cele europene

Cetăţenii americani par să îşi îndrepte atenţia spre ţările din Asia, în defavoarea Europei, conform unui sondaj realizat de German Marshall Funds (GMF).

123 afișări
Imaginea articolului Americanii par mai interesaţi de relaţia cu state asiatice decât cu cele europene

Cetăţenii americani par mai interesaţi de relaţia cu state asiatice decât cu cele europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste jumătate dintre americani (51 la sută) consideră China, Japonia sau Coreea de Sud ca fiind mai determinante pentru "interesele naţionale" ale Statelor Unite decât ţările Uniunii Europene. Treizeci şi opt la sută dintre americani cred că Europa este mai importantă.

În 2004, 54 la sută dintre persoanele intervievate de GMF în Statele Unite considerau că Europa era mai importantă pentru ţara lor decât Asia.

Conform studiului, americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani percep China mai favorabil decât cei mai în vârstă.

În schimb, 63 la sută dintre americani consideră China drept "o ameninţare economică". În schimb, ascensiunea puterii chineze este considerată o oportunitate de majoritatea cetăţenilor din Olanda (67 la sută), Suedia (65 la sută), Marea Britanie (58 la sută), Germania (57 la sută) şi România (51 la sută).

Americanii tind într-o măsură mai mare decât europenii să vadă China ca fiind "o ameninţare militară".

"Poate că am ajuns la un moment de răscruce în care americanii nu mai privesc spre vest, ci spre Extremul Orient", explică Craig Kennedy, preşedintele GMF

"Există totuşi, pe ambele maluri ale Atlanticului, sentimentul că Statele Unite şi UE împărtăşesc valori comune fundamentale", observă Angelo Benessia, preşedintele băncii italiene Compagnia di San Paolo.

"Din punct de vedere politic şi cultural, există în continuare Lumea Liberă, chiar dacă a pierdut primatul economic. Relansarea creşterii economice şi redefinirea sensului său în societăţile libere şi drepte ar putea fi prioritatea comună pentru care liderii celor două maluri ale Atlanticului trebuie să lucreze împreună", subliniază Benessia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici