Amnesty denunţă tratamentul aplicat unor manifestante din Egipt, supuse la "teste de virginitate"

Amnesty International a denunţat miercuri tratamentul "şocant" aplicat unor manifestante din Egipt, făcând apel la autorităţi să ancheteze informaţiile potrivit cărora armata le-a supus la tortură şi la "teste de virginitate".

62 afișări
Imaginea articolului Amnesty denunţă tratamentul aplicat unor manifestante din Egipt, supuse la "teste de virginitate"

Amnesty denunţă tratamentul aplicat unor manifestante din Egipt, supuse la "teste de virginitate" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Londra, afirmă că aceste acte de tortură au fost comise după ce militarii au dispersat prin forţă o manifestaţie, la 9 martie, în piaţa Tahrir, în centrul oraşului Cairo, şi au arestat cel puţin 18 femei.

Potrivit Amnesty, aceste manifestante au fost bătute, electrocutate şi forţate să se dezbrace, în timp ce soldaţii le fotografiau, apoi au fost constrânse să se supună unor "teste de virginitate".

"Autorităţile egiptene trebuie să pună capăt tratamentului şocant şi degradant al manifestantelor", a afirmat organizaţia.

"Toate forţele de securitate şi armata trebuie să primească instrucţiuni clare că tortura şi alte rele tratamente, inclusiv «testele de virginitate» forţate, nu vor mai fi tolerate şi vor face obiectul unei anchete".

"Cei care vor fi găsiţi vinovaţi de asemenea acte trebuie să fie cercetaţi, iar femeile curajoase care au denunţat aceste abuzuri trebuie să fie protejate de represalii", a cerut organizaţia.

Aceste "teste de virginitate" sunt "absolut inacceptabile" şi vizează să "umilească femeile", potrivit Amnesty.

"Femeile şi tinerele trebuie să-şi poată exprima punctul de vedere privind viitorul Egiptului şi să manifesteze împotriva Guvernului fără a fi deţinute, torturate sau supuse unui tratament profund umilitor şi discriminatoriu", a adăugat organizaţia.

Potrivit Amnesty, cele 18 femei au fost iniţial duse într-o anexă a Muzeului Egiptean din Cairo, din apropierea pieţei Tahrir, unde au fost încătuşate, bătute cu bastonul, electrocutate la piept şi la picioare şi tratate ca "prostituate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici