Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush. Fostul preşedinte american, acuzat de crime şi tortură

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International cere unui număr de trei state africane să îl aresteze pe fostul preşedinte american George W. Bush în timpul unei vizite pe care acesta o va efectua în regiune, acuzându-l de "crime" şi "tortură".

1346 afișări
Imaginea articolului Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush. Fostul preşedinte american, acuzat de crime şi tortură

Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush. Fostul preşedinte american, acuzat de crime şi tortură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bush vizitează, în perioada 1-5 decembrie Zambia, Tanzania şi Etiopia, în cadrul unui turneu de promovare a sănătăţii, axat în principal pe lupta împotriva cancerului la creier şi la sân.

Într-un comunicat, Amnesty International afirmă că "există suficiente probe în domeniul public, provenind de la autorităţile americane şi de la George W. Bush însuşi pentru a cere Etiopiei, Tanzaniei şi Zambiei să deschidă o anchetă cu privire la presupusa lui responsabilitate în acte de tortură şi pentru a se asigura de prezenţa lui în cadrul anchetei".

Bush este acuzat că a autorizat metode de tortură în Statele Unite sub acoperirea unui "război împotriva terorismului" în anii 2000, în special tehnica de simulare a înecului.

"Toate ţările în care merge George W. Bush au obligaţia de a-l deferi justiţiei pentru rolul său în tortură", afirmă Matt Pollard, consilier juridic în cadrul Amnesty.

"Dreptul internaţional cere să nu existe niciun refugiu posibil pentru responsabilii de tortură. Etiopia, Tanzania şi Zambia trebuie să profite de această oportunitate pentru a-şi îndeplini obligaţiile şi pentru a pune capăt impunităţii de care s-a bucurat până în prezent George W. Bush", a adăugat el.

În octombrie, Amnesty a făcut acelaşi demers către Canada, care l-a primit pe fostul preşedinte american pentru o conferinţă. Ottawa a răspuns acuzând Amnesty de "faliment moral", de "degenerescenţă şi politizare".

În februarie, Bush şi-a anulat o vizită în Elveţia după apeluri similare la arestarea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici