Amnesty International cere UE sancţiuni împotriva Greciei privind imigraţia

Amnesty International cere UE să declanşeze procedura de infrigement împotriva autorităţilor elene, care ar încălca legislaţia comunitară în cazul trimiterii imigranţilor spre Turcia.

114 afișări
Imaginea articolului Amnesty International cere UE sancţiuni împotriva Greciei privind imigraţia

Amnesty International cere UE sancţiuni împotriva Greciei privind imigraţia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Aceste acţiuni sunt similare cu expulzarea ilegală a unui grup de persoane, fără să se ţină cont de fiecare caz şi fără ca aceste persoane să facă o cerere de azil", arată organizaţia internaţională într-un raport dat publicităţii marţi.

Grecia este una dintre principalele porţi de intrare în UE pentru imigraţia ilegală. Insulele din Marea Egee, între Grecia şi Turcia, au devenit din nou în 2013 ruta privilegiată a traficanţilor, după construirea unui zid şi consolidarea măsurilor de control de-a lungul frontierei terestre din nord-estul ţării.

Între septembrie 2012 şi aprilie 2014, Amnesty International a discutat cu 148 de imigranţi şi refugiaţi care au încercat să intre pe teritoriul Greciei.

"Modul în care refugiaţii şi migranţii sunt trataţi la frontierele Greciei este deplorabil. De cele mai multe ori, migranţii care caută un refugiu se confruntă cu violenţe şi intimidări. În anumite cazuri, au fost dezbrăcaţi, iar economiile le-au fost furate", notează în raport John Dalhuisen, directorul programului Europa şi Asia Centrală.

În ianuarie, 12 afgani şi sirieni, în principal femei şi copii, au murit în largul insulei Farmakonissi în naufragiul unui vapor care tranporta în total 28 de persoane, în timp ce ambarcaţiunea ar fi fost condusă cu mare viteză de reprezentanţi ai Gărzilor de coastă elene.

Difuzarea unui raportaj în legătură cu acest incident a fost interzisă în februarie de justiţie, care a motivat că o anchetă este în curs de desfăşurare.

"Doar în Marea Egee, 188 de persoane, inclusiv adulţi şi copii, au murit înecaţi sau au dispărut între august 2012 şi martie 2014", notează Amnesty International.

Potrivit raportului Amnesty International, între 2011 şi 2013, Comisia Europeană a acordat aproximativ 227 de milioane de euro Greciei pentru ca Atena să-i împiedice pe refugiaţi şi migranţi să intre pe teritoriul său şi doar 20 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor apărute în urma primirii refugiaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici