Amnesty International denunţă eşecul ONU în investigarea cazurilor de dispariţie din Kosovo

Organizaţia Amnesty International a denunţat, într-un raport publicat marţi, eşecul Misiunii ONU în Kosovo (MINUK) în investigarea cazurilor persoanelor răpite, cele mai multe de etnie sârbă, în timpul conflictului din Kosovo, în anii 1998-1999.

218 afișări
Imaginea articolului Amnesty International denunţă eşecul ONU în investigarea cazurilor de dispariţie din Kosovo

Amnesty International denunţă eşecul ONU în investigarea cazurilor de dispariţie din Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faptul că MINUK nu a investigat acţiunile care reprezintă atacuri sistematice şi de mare amploare împotriva civililor, acestea fiind crime împotriva umanităţii, a contribuit la un climat de impunitate ce prevalează în Kosovo", a afirmat în comunicat Sian Jones, un responsabil al organizaţiei.

Raportul organizaţiei Amnesty International se bazează pe rezultatele unui panel realizat de MINUK, misiunea internaţională care după conflict a fost însărcinată cu administrarea acestei foste provincii sârbe. Panelul a fost realizat cu scopul de a examina plângerile celor care au considerat că le-au fost încălcate drepturile.

Au fost depuse aproximativ 150 de plângeri în care se afirmă că MINUK nu a investigat răpirile, mai ales în cazul sârbilor din Kosovo.

"În majoritatea cazurilor, MINUK nu a fost în stare să demonstreze că într-adevăr a realizat o anchetă", precizează Amnesty.

Potrivit acestei organizaţii neguvernamentale, Misiunea ONU a eşuat şi în cazurile de dispariţie a albanezilor din Kosovo.

"Anii au trecut, iar noi încă nu ştim ce s-a întâmplat cu majoritatea persoanelor dispărute din cele două tabere, în timp ce rudele continuă să aştepte să se facă dreptate", constată Amnesty.

Organizaţia cere "să se facă lumină asupra sorţii persoanelor dispărute în toate comunităţile din Kosovo, iar presupuşii autori ai crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii să fie pedepsiţi şi să se acorde despăgubiri" familiilor victimelor. "Doar în acest caz rănile din trecut vor începe să se cicatrizeze", adăuga Amnesty.

În continuare este necunoscută soarta celor 1.700 de persoane, date dispărute în urma conflictului între forţele fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici şi gherilele separatiste kosovare.

Conflictul din Kosovo, soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care majoritatea erau de etnie albaneză, s-a încheiat în iunie 1999, când forţele preşedintelui Miloşevici s-au retras în urma unei campanii de bombardamente ale NATO.

Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008, aceasta fiind recunoscută de aproximativ o sută de state, inclusiv de către Statele Unite şi 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici