Amplă manifestaţie a susţinătorilor lui Viktor Orban înaintea alegerilor legislative

Susţinătorii premierului conservator în exerciţiu, Viktor Orban, s-au reunit sâmbătă la Budapesta pentru a asculta un discurs al acestuia, cu opt zile înaintea alegerilor legislative din Ungaria, în care este considerat marele favorit.

473 afișări
Imaginea articolului Amplă manifestaţie a susţinătorilor lui Viktor Orban înaintea alegerilor legislative

Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La apelul unei asociaţii apropiate Guvernului, Forumul reuniunii civile (COF), mai multe zeci de mii de manifestanţi, potrivit estimărilor jurnaliştilor AFP, au defilat îmbrăcaţi în portocaliu, culoarea Fidesz, şi agitând drapele ungare pentru a-şi manifesta susţinerea pentru cel care conduce ţara de patru ani.

Plecaţi din piaţa Kossuth, în faţa Parlamentului, renovat la timp pentru aceste alegeri, ei au ajuns în piaţa Eroilor, unde Viktor Orban urma să rostească un discurs. Printre ei figurează mulţi maghiari din străinătate - Serbia, România şi alte ţări - care beneficiază pentru prima dată de drept de vot în cadrul scrutinului.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban, un conservator în vârstă de 50 de ani, ar urma să câştige alegerile, fără vreo surpriză. Fidesz este considerat favorit la acest scrutin din 6 aprilie, fiind creditat cu 32-38 la sută din voturi, potrivit ultimelor sondaje.

"Sunteţi eroii istoriei ungare deoarece cu dragostea voastră aţi salvat Ungaria! Misiunea voastră: să vă asiguraţi că Viktor Orban va fi reales la conducerea Guvernului!", a declarat în faţa mulţimii Andras Bencsik, unul dintre organizatori.

Această reuniune, supranumită "Marşul pentru pace", are ca scop să ofere o imagine de unitate în spatele şefului Guvernului. Primul astfel de marş a fost organizat în ianuarie 2012, după o vastă manifestaţie a stângii împotriva adoptării unei noi Constituţii, considerată retrogradă şi liberticidă.

Această manifestaţie are loc cu o zi înaintea unei reuniuni prevăzute de opoziţia de stânga, care se anunţă mai modestă. Creditată cu 15 până la 23 la sută din intenţiile de vot, alianţa formată din partidul fostului şef al Guvernului Ferenc Gyurcsany (2004-2009) şi al succesorului său Gordon Bajnai (2009-2010), şi partidul socialist nu pare capabilă să ameninţe dominaţia Fidesz.

Celelalte principale formaţiuni politice, partidul extremei drepte Jobbik şi partidul ecologist LMP ar obţine 14-20 la sută şi aproape 5 la sută din intenţiile de vot, potrivit ultimelor estimări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici