Analişti: Noua echipă de conducere a Chinei este dominată de către conservatori

Noua echipă de conducere a Partidului Comunist Chinez (PCC), anunţată joi, poartă mai curând amprenta conservatorilor, ci nu a reformiştilor, potrivit unor prime comentarii ale unor analişti.

313 afișări
Imaginea articolului Analişti: Noua echipă de conducere a Chinei este dominată de către conservatori

Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Pentru moment am impresia că elementele conservatoare au întâietate", a subliniat Willy Lam, specialist în politică chineză la Chinese University din Hong Kong.

"Aceasta nu este o echipă pregătită să introducă reforme foarte importante, poate cu excepţia unor măsuri economice, deoarece există o nevoie în acest sens. În plan politic ei sunt foarte conservatori, cu lideri ca persoane ca (ministrul însărcinat cu Propaganda) Liu Yunshan şi (secretarul general al PCC din Chongqing) Zhang Deijang", a declarat Jean-Pierre Cabestan, profesor la Universitatea Baptistă din Hong Kong.

Noul Comitet Permanent al Biroului Politic al PCC, centrul decizional al puterii în China, a trecut de la nouă la şapte membri, şi anume Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan, Zhang Gaoli, în ordinea importanţei. Doar Xi Jinping şi Li Keqiang au făcut parte din grupul restrând anterior.

"Este clica (fostului număr unu) Jiang Zemin. (Şeful în exerciţiu al partidului unic) Hu Jintao pierde multă influenţă. Nici Li Yuanchao (un apropiat al lui Hu Jintao, consierat un reformist), nici Wang Yang (conducătorul provinciei Guangdong, cu o reputaţie de reformist), nu fac parte din grup", a adăugat Cabestan.

"Persoanele loiale lui Jiang Zemin ar putea să nu îi ofere loialitatea lor lui Xi Jinping. Anticipez tensiuni, confruntări şi divergenţe între cei şapte membri", a adăugat Willy Lam.

"Această configuraţie este marcată de un conservatorism enorm, dar şi de dominaţia protejaţilor lui Jiang Zemin", a apreciat şi Joseph Cheng, un analist de la City University din Hong Kong.

Observatorii care au urmărit Congresul al XVIII-lea al PCC, desfăşurat între 8 şi 15 noiembrie, au notat continuitatea influenţei lui Jiang Zemin, fost secretar-general al Partidului Comunist Chinez în perioada 1989-2002. El a influenţat mult negocierile în vederea desemnării noii conduceri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici