Analiză: Cele patru obiective ale Rusiei în „faza a doua” a invaziei

Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei şi crearea unei ieşiri spre Transnistria - acestea par să fie obiectivele asumate ale Rusiei în faza a doua a războiului din Ucraina.

8535 afișări
Imaginea articolului Analiză: Cele patru obiective ale Rusiei în „faza a doua” a invaziei

Analiză: Cele patru obiective ale Rusiei în „faza a doua” a invaziei

Ministerul rus al Apărării a publicat un set care cuprinde patru obiective pentru faza a doua a invaziei sale în Ucraina sau „operaţiunea militară specială”, aşa cum o numeşte Kremlinul.

„Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei şi crearea unei ieşiri spre Transnistria”, scriu jurnaliştii de la Sky News.

Analiştii au suspectat de mult timp că acestea ar fi obiectivele evidente, iar o posibilă fază a treia ar implica apoi o nouă încercare asupra capitalei Kiev.

Oficialii occidentali rămân ferm convinşi că obiectivul iniţial al lui Putin de a răsturna guvernul ucrainean, prin forţă dacă este necesar, rămâne planul final.

Este interesant şi surprinzător faptul că acum Kremlinul se simte în mod clar suficient de „îndrăzneţ” pentru a-şi publica intenţiile în mod deschis şi că a dispărut absurdul „nu avem nicio intenţie de a invada Ucraina” de la începutul lunii februarie.

Acum este în alb şi negru: „luaţi estul îndepărtat, înconjuraţi oraşele de la Marea Neagră, împingeţi spre vest”.

„Întrebarea acum de acum ar putea fi: Moldova este următoarea?”, scriu cei de la Sky News.

Transnistria este un teritoriu separatist din Moldova, se învecinează cu Ucraina şi cuprinde aproximativ 12% din teritoriul moldovenesc. Transnistria este aliniată Rusiei, steagul său poartă încă cu mândrie secera şi ciocanul şi găzduieşte un regiment de soldaţi ruşi.

Moldova este neutră din punct de vedere constituţional, nu are o armată funcţională şi nu beneficiază de protecţia statutului de membru al UE sau al NATO, aşadar, vulnerabilitatea este evidentă.

Dar ceea ce intenţionează Putin să facă şi ceea ce este capabil să facă sunt două lucruri diferite. Prima fază a acestui război a fost un dezastru total pentru Rusia şi a dus la o retragere umilitoare. Faza a doua este condusă de o armată rusă regrupată şi reînarmată în est. Sub conducerea unui nou comandant, este posibil ca acum să fie o forţă de luptă mult mai bună.

Înarmarea armatei Ucrainei este în plină desfăşurare şi deja americanii au „injectat” 800 de milioane de dolari în ultimele două săptămâni.

Succesul Ucrainei în Donbas este esenţial. Dar şi luptele din jurul oraşelor portuare ocupate din sud sunt acerbe, în timp ce Rusia încearcă să construiască acel pod terestru către Transnistria. Dacă Rusia reuşeşte în sud şi uneşte punctele de legătură cu Transnistria, atunci apare o ameninţare clară şi directă pentru Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici