ANALIZĂ: Forţele armate ale regimului sirian - FOTO

Armata siriană, care rămâne pe hârtie una dintre cele mai importante armate din lumea arabă, şi-a văzut capacităţile înjumătăţite de la începutul războiului civil, apreciază International Institute for Strategic Studies (IISS) cu sediul la Londra.

1611 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Forţele armate ale regimului sirian - FOTO

ANALIZĂ: Forţele armate ale regimului sirian - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IISS a prezentat în ediţia din 2013 a raportului său "Military Balance" o situaţie a forţelor armate loiale Guvernului de la Damasc.

EFECTIVE

Armata siriană numără teoretic 178.000 de oameni, dintre care 110.000 în cadrul forţelelor terestre, 5.000 în Marină, 27.000 în cadrul forţelor aeriene şi 36.000 în cadrul apărării antiaeriene.

Ele erau estimate la 325.000 de oameni în 2009, dintre care 220.000 în forţele terestre.

"Capacităţile nominale de dinainte de război ale armatei au fost probabil înjumătăţite, din cauza dezertărilor şi pierderilor suferite", scriu experţii din cadrul IISS.

"Majoritatea formaţiilor au fost afectate. Anumite brigade au dispărut fie pentru că erau considerate politic puţin fiabile, fie din cauza pierderilor grave", continuă ei.

Din cauza dezorganizării cauzate de războiul civil care devastează ţara, IISS nu se mai consideră în măsură să estimeze efectivele forţelor paramilitare, care joacă un rol foarte important în confruntările cu insurecţia. În 2009, ele erau estimate la 108.000 - dintre care 8.000 în jandarmerie, aflată în subordinea Ministerului de Interne - şi 100.000 în cadrul miliţiei populare a Partidului Baas, aflat la putere din 1963.

În ceea ce îi priveşte pe rezervişti, forţele terestre numără 314.000 de oameni, Marina 4.000, forţele aeriene 10.000, iar apărarea antiaeriană 20.000.

STRUCTURĂ

Forţele terestre cuprind în principiu şapte divizii blindate, trei divizii de infanterie mecanizată, două divizii de forţe speciale şi o divizie a Gărzii Republicane - create în 1976 şi însărcinată cu securitatea Damascului.

Eficienţa forţelor speciale (în principal alcătuite din alawiţi, comunitatea din care provine preşedintele Bashar al-Assad) şi Gărzii Republicane este considerată superioară celei a forţelor armate în general.

IISS apreciază că însumând forţele speciale, Garda Republicană şi diviziile a III-a şia IV-a, forţele de elită pe care regimul este sigur că poate conta însumează aproximativ 50.000 de oameni.

ECHIPAMENT

Armata este echipată cu material în mod esenţial de origine rusească, eventual sovietică, şi avea înainte de începutul confruntărilor 4.950 de tancuri.

"Acest număr a fost redus în mod semnificativ în timpul războiului civil", se precizează în Military Balance. Armata dispune de un important arsenal de rachete, al cărui comandament se află la Alep (nord).

Marina dispune de două fregate. Forţele aeriene au, în principiu, 365 de avioane de luptă (555 în 2009), majoritatea de origine sovietică. Şi în acest caz, acest număr de dinainte de război este în prezent mult inferior, iar potrivit IISS "nivelul capacităţii operaţionale a unei părţi importante a flotei aeriene este probabil slab".

Forţele antiaeriene au fost, se pare, mai puţin afectate de lupte. Ele dispun de câteva mii de rachete de tip sol-aer de fabricaţie rusă, inclusiv unele recente şi potenţial eficiente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici