Analiză New York Times: Trump, infectat cu COVID 19. Care sunt efectele în SUA

  • Preşedintele american a primit acest rezultat nefericit al testului pentru coronavirus după ce luni de zile a minimalizat severitatea epidemiei care în Statele Unite a ucis mai mult de 207.000 de oameni, scrie The New York Times.
  • Acest anunţ ar putea afecta viitorul campaniei electorale a preşedintelui Trump, dat fiind atitudinea sa anterioară faţă de gravitatea pandemiei, purtarea măştilor şi sfaturile specialiştilor.
  • Chiar dacă rămâne asimptomatic, va trebui să se retragă din campania electorală şi să rămână izolat la Casa Albă pentru o perioadă de timp încă nedeterminată.
  • Imaginea unui preşedinte infectat ar putea produce confuzie în rândul autorităţilor care încearcă să redeschidă sau să menţină deschise magazine şi diferite alte locuri de muncă.
706 afișări
Imaginea articolului Analiză New York Times: Trump, infectat cu COVID 19. Care sunt efectele în SUA

Preşedintele Trump a declarat astăzi de dimineaţă că el şi prima doamnă au primit rezultate pozitive la testul pentru coronavirus – un anunţ care pecetluieşte atmosfera de incertitudine şi tensiune creată de pandemia care a ucis deja peste 207.000 de americani şi a devastat economia.

Medicul preşedintelui a declarat că dl Trump se simte „bine” fără să precizeze dacă are simptome şi a adăugat că preşedintele va rămâne izolat deocamdată la Casa Albă.

Trump a minimalizat luni de zile gravitatea virusului, iar joi seara, la o cină oficială, a spus chiar: „sfârşitul pandemiei este aproape”.

Acest anunţ, cu doar 33 de zile înainte de alegerile din 3 noiembrie, ar putea afecta viitorul campaniei electorale a preşedintelui Trump. Chiar dacă Trump, în vârstă de 74 de ani, rămâne asimptomatic, va trebui să se retragă din campania electorală şi să rămână izolat la Casa Albă pentru o perioadă de timp încă nedeterminată. Iar dacă se îmbolnăveşte, nu este exclus chiar ca numele lui să fie retras de pe buletinele de vot.

Chiar dacă nu se va îmbolnăvi grav, faptul că a fost testat pozitiv ar putea avea efecte dezastruoase pentru succesul său politic, având în vedere perioada îndelungată în care a subestimat gravitatea pandemiei, chiar şi când virusul continua să facă ravagii în ţară, omorând aproximativ 1.000 de americani în fiecare zi. El a prezis în mod repetat că virusul „va dispărea”, a afirmat că acesta este sub control şi a insistat că ţara se apropie de sfârşitul crizei. S-a exprimat dispreţuitor la adresa oamenilor de ştiinţă, spunând că aceştia s-au înşelat în privinţa gravităţii situaţiei.

Cu excepţia câtorva ocazii, luni de zile preşedintele Trump a refuzat să poarte mască în public, punând la îndoială în mod repetat eficacitatea acestora şi ironizându-l în acest timp pe contracandidatul său, Biden, pentru că acesta purta mască. În ultimele săptămâni, preşedintele a organizat multe evenimente de campanie, aglomerate, sfidând îndrumările de sănătate publică

Dat fiind că sondajele arată că majoritatea americanilor cred că Trump a gestionat greşit pandemia, rezultat său pozitiv la testul pentru coronavirus va submina efortul său de a deturna atenţia publică de la tema pandemiei şi de a orienta atenţia alegătorilor asupra altor teme, precum violenţa din oraşe, votul prin corespondenţă sau relaţia lui Biden cu liberalii.

Dincolo de campania electorală, imaginea unui preşedinte infectat ar putea produce dezorientare în rândul guvernatorilor şi al proprietarilor de afaceri care încearcă să evalueze când şi cum să redeschidă sau să menţină deschise magazine, şcoli, parcuri, plaje, restaurante şi alte locuri de muncă. Până acum, dorind să stimuleze o aparenţă de normalitate înainte de alegeri, Trump a cerut ca şcolile să se redeschidă şi ca economia să îşi reia funcţionarea completă.

Mai multe persoane din jurul preşedintelui Trump au fost infectate anterior cu virusul, cel mai recent consilierul său pentru securitate naţională, Robert C. O'Brien, care s-a refăcut şi a reveni la locul de muncă în august. Printre cei infectaţi se numără Hope Hicks, un consilier apropiat al preşedintelui, Kimberly Guilfoyle, prietena fiului preşedintelui, secretarul de presă al vicepreşedintelui Mike Pence, precum şi câţiva agenţi ai Serviciilor Secrete, angajaţi în cadrul campaniei electorale şi un puşcaş marin în unitatea de elicoptere a preşedintelui. În iulie, Herman Cain, un fost candidat republican la preşedinţie şi aliat politic al lui Trump, a murit de coronavirus, după ce a participat la un miting de campanie al preşedintelui.

Preşedintele Trump şi-a exprimat în mod repetat încrederea în public cu privire la propria-i sănătate, declarând că nu este îngrijorat de expunerea sa la virus: „Sunt pe o scenă care este foarte departe şi astfel eu nu sunt deloc vizat”, a spus el luna trecută, încercând să respingă grijile legate de mitingurile aglomerate.

Dacă Trump devine simptomatic, ar putea dura câteva săptămâni până îşi va reveni.

Conform celui de-al 25-lea amendament, un preşedinte care devine incapabil să îşi exercite funcţia din motive medicale are opţiunea de a transfera temporar puterea vicepreşedintelui, putându-şi revendica autoritatea ori de câte ori se consideră apt pentru exercitarea datoriei.

Conform Legii succesiunii prezidenţiale, dacă atât preşedintele Trump, cât şi vicepreşedintele Pence nu ar putea fi activi, puterea ar fi preluată de preşedinta Californiei, Nancy Pelosi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici