ANALIZĂ: Partidele mici încearcă să obţină o poziţie cât mai bună în Parlamentul grec

Partidele mici din Grecia vor încerca să obţină o poziţie cât mai bună în Parlament în urma alegerilor legislative de duminică, pe lângă partidul stângii radicale Syriza, care ar urma să câştige scrutinul, şi formaţiunea Noua Democraţie (ND) a premierului conservator Antonis Samaras.

109 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Partidele mici încearcă să obţină o poziţie cât mai bună în Parlamentul grec

FOCUS: Partidele mici încearcă să obţină o poziţie cât mai bună în Parlamentul grec (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un partid trebuie să obţină cel puţin 3 la sută din voturi pentru a intra în Parlament, care are în total 300 de deputaţi. Unele dintre aceste partide ar putea fi curtate de câştigător, dacă va avea nevoie să se alieze pentru a forma o majoritate absolută de 151 de deputaţi. Un alegător din zece era indecis cu cinci zile înaintea scrutinului.

TO POTAMI (Râul)

Creat în primăvara lui 2014 de o fostă vedetă de televiziune, Stavros Theodorakis, în vârstă de 51 de ani, partidul a reuşit să întrunească 6,6 la sută din voturi la alegerile europene din mai, trimiţând doi deputaţi (din cei 21 de greci) în Parlamentul European.

To Potami concurează de pe poziţia celui de-al treilea partid grec, cel care "va proteja ţara" în special de corupţie. Formaţiunea de centru-stânga, proeuropeană, ar putea sprijini o coaliţie, fie că va fi condusă de Syriza sau de Noua Democraţie.

PASOK (socialişti)

Fost rival etern al formaţiunii Noua Democraţie, partidul care a dominat viaţa politică greacă timp de 30 de ani nu mai este decât umbra a ceea ce era.

Partidul a fost afectat de măsurile de austeritate impuse de troika, iar mulţi dintre membrii săi s-au alăturat Syriza în ultimii patru ani.

Partener junior în coaliţia de guvernământ condusă de ND, Pasok a obţinut 8 procente şi două mandate în Parlamentul European. Sondajele îl creditează în prezent cu aproximativ 5 la sută din voturi.

Pasok este pregătit să se alieze din nou cu ND sau să se alăture Syriza, care nu pare însă dispus să accepte pentru moment.

ZORI AURII

Aproape jumătate dintre cei 18 deputaţi ai partidului de extremă-dreapta aleşi în 2012 sunt în închisoare, iar aproximativ 70 de aleşi şi militanţi îşi aşteaptă procesele pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală". Cu toate acestea, Zori Aurii s-a clasat pe locul al treilea la alegerile europene, obţinând 9,4 procente şi trei mandate în PE.

Partidul este creditat în prezent cu aproximativ 5 la sută din voturi, iar unii alegători, fără a împărtăşi ideile sale violente împotriva imigraţiei, dau asigurări că vor să îl susţină în faţa unei acţiuni judiciare pe care o consideră motivată politic.

Nici ND şi nici Syriza nu vor să se alieze cu partidul Zori Aurii, al cărui lider a declarat că nu este "nici cu servitorii austerităţii, nici cu bolşevicii".

KKE (comunişti)

Figură constantă a peisajului politic grec, KKE îşi menţine poziţiile împotriva Uniunii Europene, a SUA şi a NATO.

Partidul a obţinut 6,07 la sută şi două mandate de eurodeputat la alegerile europene şi duminică ar putea câştiga între 4 şi 5 procente din voturi.

KKE a ignorat până în prezent o posibilă cooperare cu Syriza.

GRECII INDEPENDENŢI (ANEL)

Acest partid susţinător al suveranităţii a fost creat în timpul crizei de un disident de la Noua Democraţie, Panos Kammenos.

Deşi de dreapta, partidul a fost aliatul obiectiv al Syriza în decembrie, votând împotriva candidatului la prezidenţiale propus de Guvern. Acest lucru a contribuit la dizolvarea Parlamentului, care a condus la desfăşurarea alegerilor legislative anticipate de duminică.

Deocamdată nu se ştie dacă Syriza îi va propune să facă parte din coaliţia sa, sau dacă ANEL va depăşi pragul electoral de 3 la sută. La alegerile europene a obţinut 3,43 la sută din voturi şi un mandat de eurodeputat.

MIŞCAREA SOCIALIŞTILOR DEMOCRAŢI

Acest partid a fost creat de curând de fostul premier Georges Papandreou - deputat Pasok şi fiul celui care a fondat Pasok în 1974, Andreas Papandreou - care era nemulţumit de direcţia luată de partidul său sub conducerea actualului vicepremier Evangelos Venizelos.

Demersul lui Papandreou, cunoscut pentru că a fost nevoit în 2010 să dezvăluie starea deplorabilă a finanţelor publice elene, apoi să ceară sprijinul UE şi al FMI, nu este înţeles de toţi. El pare să slăbească Pasok fără a fi însă sigur că va fi reales, având în vedere că formaţiunea este creditată cu 2 la sută din intenţiile de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici