ANALIZĂ: Principalele decizii ale Consiliului franco-german de Miniştri

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel şi-au reunit Guvernele, miercuri, la Paris, într-un Consiliu al Miniştrilor dominat de subiecte legate de economie şi securitate, cărora li s-a adăugat criza din Ucraina, relatează AFP, care prezintă principalele decizii.

112 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Principalele decizii ale Consiliului franco-german de Miniştri

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul de acest tip de la venirea la putere a social-democraţilor la Berlin, alături de conservatorii lui Angela Merkel, cel de-al 16-lea Consiliu franco-german de Miniştri s-a desfăşurat la Palatul Elysée şi a adoptat, între altele, decizii în domeniul apărării, energiei sau fiscalităţii.

Cu privire la UE:

- finalizarea Uniunii Bancare (acord asupra mecanismului rezoluţiei unice înaintea alegerilor europene şi acord politic asupra instrumentului de recapitalizare directă a Mecanismului European de Solidaritate, "Fondul Monetar European", în martie).

- ordine de zi comună cu privire la competitivitate, creştere economică şi locuri de muncă.

- continuarea unei aprofundări a Uniunii Economice şi Monetare.

Cu privire la climat şi energie:

- adoptarea unei poziţii comune cu privire la cadrul energie-încălzire globală 2030 (obiectiv cu caracter constrângător de reducere cu cel puţin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră; introducerea unei cote de cel puţin 27% energie regenerabilă în consumul energetic în 2030; definirea unui cadru european în domeniul eficienţei energetice; strategie energetică europeană).

- grup bilateral la nivel înalt în vederea pregătirii unei foi de parcurs care să acopere toate mizele legate de tranziţia energetică.

- platformă franco-germană pentru parteneriate în sectoarele industrial şi tehnologic.

Cu privire la domeniile economic, industrial, fiscal şi social:

- program de convergenţă vizând apropierea factorilor determinanţi în domeniul competitivităţii, păstrând totodată modelul social; dezvoltarea dialogului social franco-german.

- implusionare în vederea unui acord privind taxa asupra tranzacţiilor financiare, înaintea alegerilor europene.

- program de apropiere în domeniul taxării întreprinderilor.

- aplicarea unui salariu minim definit la nivel naţional.

- angajarea unui efort cu privire la dezvoltarea stocării şi tratării datelor în Europa (cloud, big data); propuneri în vederea unei reglementări a activităţii marilor operatori cu scopul de a asigura nediscriminarea şi un Internet deschis; contribuţie la un acord privind protecţia datelor personale în Europa.

- propunerea unui "pact industrial" în şedinţa Consiliului European din martie.

Cu privire la politica europeană:

- apropierea analizelor stategice şi coordonarea sistematică a deciziilor importante în domeniile Politicii Externe şi Apărării; deplasări comune ale miniştrilor; participarea miniştrilor Afacerilor Externe la şedinţe ale Consiliului de Miniştri al celeilalte părţi.

- angajarea Brigăzii Franco-Germane în cadrul Misiunii UE de formare în Mali (EUTM); propuneri comune în vederea organizării unui summit UE-Africa.

- susţinerea dezvoltării unei noi generaţii de avioane fără pilot de supraveghere.

Alte subiecte:

- propunere comună în vederea creării unui parchet european cu competenţe în lupta împotriva aducerii de atingeri intereselor financiare ale UE.

- acord Franţa-Germania în vederea reducerii TVA în domeniul cărţilor în format electronic şi presei online.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici