ANALIZĂ: Principalele măsuri adoptate la conferinţa Balcanilor pentru încetinirea migraţiei în Europa

Austria, Albania, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Macedonia, România, Serbia, Slovenia şi Ungaria au convenit duminică, la Bruxelles, să coopereze încă de luni pentru a încetini afluxul de migranţi către Europa pe "ruta din Balcani", relatează La Libre Belgique, prezentând principalele măsuri.

1373 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Principalele măsuri adoptate la conferinţa Balcanilor pentru încetinirea migraţiei în Europa

ANALIZĂ: Principalele măsuri adoptate la conferinţa Balcanilor pentru încetinirea migraţiei în Europa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Site-ul ziarului belgian, care preia un material AFP, precizează că este vorba despre principalele puncte ale declaraţiei comune de duminică, adoptate la finalul unui mini-summit de urgenţă, catalogat drept o "conferinţă a Balcanilor" şi care reia principalele propuneri prezentate de către preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Îmbunătăţirea schimbului de informaţii - zilnic -, anunţarea deplasării migranţilor pe ruta din Balcanii Occidentali şi evaluarea nevoilor de susţinere.

Împiedicarea deplasării refugiaţilor dintr-o ţară în alta, fără ca a doua ţară să fie informată: "în circumstanţele actuale, vom descuraja deplasarea refugiaţilor sau migranţilor către o frontieră a altei ţări din regiune. O politică de a lăsa să treacă refugiaţii fără a informa o ţară vecină nu este acceptabilă. Acest este valabil pentru toate ţările aflate de-a lungul rutei".

Îmbunătăţirea condiţiilor de primire a migranţilor, prin creşterea capacităţilor, pentru a atinge 100.000 de locuri în Grecia (50.000) şi în Balcanii Occidentali (50.000).

Grecia a acceptat astfel să creeze, cu ajutorul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), 30.000 de locuri în centre de primire, până la sfârşitul anului Într-o a doua fază, 20.000 de locuri urmează să fie create prin plasare la familii şi în locuinţe cu chirie, subvenţionate de UNHCR.

Celelalte 50.000 de locuri urmează să fie create de-a lungul rutei Balcanilor, în coordonare cu ONU.

Acordul prevede, de asemenea, o colaborare strânsă cu instituţii financiare internaţionale precum Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în vederea susţinerii eforturilor financiare ale ţărilor vizate.

Înfruntarea fluxului de migranţi prin asigurarea unei capacităţi complete de înregistrare, cu utilizarea la maximum a datelor biometrice, în cooperare cu agenţiile europene pentru schimbul de informaţii.

Liderii prevăd totodată să-şi intensifice eforturile la nivel naţional pentru a repatria migranţi care nu au nevoie de protecţie internaţională, în cooperare cu Agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe FRONTEX.

Ei urmează de asemenea să acţioneze împreună cu CE şi Frontex pentru o consolidare a cooperării în vederea readmisiei în ţări terţe, şi să-şi intensifice cooperarea în special cu Afganistanul, Bangladeshul şi Pakistanul.

O mai bună gestionare a situaţiei la frontiere, prin finalizarea şi implementarea planului de acţiune dintre UE şi Turcia - anunţat la ultimul summit UE, pe 15 octombrie.

O mai bună combatere a traficului de persoane şi a călăuzelor, prin consolidarea acţiunilor cu ajutorul INTERPOL, Frontex şi EUROPOL.

O mai bună informare a migranţilor şi refugiaţilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au.

Monitorizarea implementării acestor angajamente o dată pe săptămână, în coordonare cu CE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici