Ancheta accidentului de la Fukushima: Un fost şef din domeniul securităţii nucleare japoneze a fost audiat de către poliţie

Un fost şef al Comisiei japoneze pentru Siguranţă Nucleară a fost audiat de către poliţie în cadrul anchetei asupra accidentului nuclear de la Fukushima, în martie 2011, a anunţat duminică postul public de televiziune NHK.

193 afișări
Imaginea articolului Ancheta accidentului de la Fukushima: Un fost şef din domeniul securităţii nucleare japoneze a fost audiat de către poliţie

Ancheta accidentului de la Fukushima: Un fost şef din domeniul securităţii nucleare japoneze a fost audiat de către poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii l-au audiat pe Haruki Madarame, un fost şef al unui organism de expertiză şi consultanţă tehnică de pe lângă Cabinetul premierului, implicat în gestionarea crizei declanşate de cutremurul urmat de un tsunami ce au devastat nord-estul ţării şi au provocat un dezastru atomic la Centrala Fukushima Daiichi.

Potrivit NHK, Madarame este vizat de o plângere din partea locuitorilor din zona Fukushima, care îl acuză de neglijenţă.

Ei îi reproşează că a întârziat să facă publice informaţii despre contaminarea din zona centralei, dar şi că nu a adoptat măsurile necesare unei protejări a centralei de un tsunami.

Comisia pentru Siguranţă Nucleară acţiona în paralel cu Agenţia pentru Siguranţă Nucleară, care era considerată prea "aservită" Ministerului Industriei. Cele două organisme au fost înlocuite, în septembrie 2012, cu un organism independent.

Anchetatorii au audiat, de asemenea, oficiali din cadrul Tokyo Electric Power Co (TEPCO), exploatantul centralei accidentate, potrivit NHK.

Patru dintre cele şase reactoare ale Centralei Fukushima Daiichi au fost grav avariate de către cutremurul urmat de un tsunami care au avut loc în nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, când au fost emise cantităţi "considerabile" de substanţe radioactive în mediu, obligând aproximativ 160.000 de persoane să îşi părăsească domiciliul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici