Ancheta care ar putea duce la demiterea lui Donald Trump: Fostul ambasador american în Ucraina, criticat dur de liderul de la Casa Albă / Lider democrat: Preşedintele SUA încearcă să intimideze martori

Fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, Marie Yovanovitch, este audiată public vineri în cadrul achetei asupra activităţii preşedintelui Donald Trump care ar putea duce la demiterea liderului de la Casa Albă, relatează site-ul postului BBC. De asemenea, Trump a reacţionat vehement şi a criticat dur activităţile acesteia.

614 afișări
Imaginea articolului Ancheta care ar putea duce la demiterea lui Donald Trump: Fostul ambasador american în Ucraina, criticat dur de liderul de la Casa Albă / Lider democrat: Preşedintele SUA încearcă să intimideze martori

Ancheta care ar putea duce la demiterea lui Donald Trump: Fostul ambasador american în Ucraina, criticat dur de liderul de la Casa Albă / Lider democrat: Preşedintele SUA încearcă să intimideze martori

UPDATE: "Oriunde a mers Marie Yovanovitch a fost rău. A început în Somalia, cum a fost acolo? Apoi, rapid înainte în Ucraina, unde noul preşedinte a vorbit nefavorabil despre ea în a doua conversaţie telefonică pe care am avut-o cu el. Este dreptul absolut al preşedintelui SUA să numească ambasadori", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Marie Yovanovitch a fost audiată vineri în Camera Reprezentanţilor, în ancheta care îl vizează pe preşedintele Donald Trump. Ea a declarat că s-a simţit ameninţată de discuţia pe care Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Preşedintele a declarat despre mine că voi trece prin anumite lucruri. Părea o ameninţare", a afirmat Marie Yovanovitch. Întrebată de un congresman dacă s-a simţit ameninţată, Marie Yovanovitch a răspuns: "Da".

Adam Schiff sugerează că Donald Trump încearcă să intimideze martori

Adam Schiff, şeful Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a denunţat, vineri, criticile preşedintelui Donald Trump la adresa fostului ambasador american în Ucraina Marie Yovanovitch, sugerând că liderul de la Casa Albă ar intimida martori, informează CNN.

"Doamnă ambasador, aţi arătat curajul de a veni aici pentru a depune mărturie. În pofida faptului că aţi fost îndemnată de Casa Albă şi de către Departamentul de Stat să nu faceţi acest lucru, în pofida faptului că aţi declarat că preşedintele v-a ameninţat şi în pofida faptului că acum preşedintele, în timp real, vă atacă. (...)", a declarat Adam Schiff, citat de CNN.

Un congresman independent îl acuză pe Donald Trump de intimidarea martorilor

Congresmanul independent Austin Amash i-a transmis, vineri seară, preşedintelui Donald Trump că intimidarea martorilor ar putea fi un articol în procedura demiterii, relatează CNN.

"Aşteptaţi-vă ca intimidarea martorilor să fie un articol în procedura demiterii", i-a transmis Justin Amash prin Twitter preşedintelui Donald Trump.

Ştirea iniţială

Marie Yovanovitch, cu o carieră diplomatică de peste 30 de ani, a fost demisă, în mod arbitrar, de către preşedintele Donald Trump în luna mai, demers pe care aceasta l-a catalogat ca fiind „de necrezut”. Fosta ambasadoare a declarat că s-a simţit ameninţată de comentariile preşedintelui Trump adresate omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că ea „va fi trece prin unele lucruri”.

„Nu am ştiut ce înseamnă (...) Am fost foarte îngrijorată. Încă sunt”, a transmis fosta ambasadoare.

„Cu toate că înţeleg că am servit dispoziţia preşedintelui (...) am fost totuşi sceptică faţă de decizia guvernului SUA de a demite un ambasador, cel puţin din ce pot spune, în baza unor acuzaţii false şi nefondate din partea unor oameni cu motive cu adevărat îndoielnice”, a declarat oficialul american.

„Din august 2016, până în mai 2019, am servit ca ambasador al Statelor Unite în Ucraina. În timpul mandatului meu...am ajuns în prima line de aproximativ 10 ori pe parcursul unui război fierbinte pentru a expune steagul american, pentru a auzi ce se petrece, uneori literalmente pentru a auzi impactul artileriei şi pentru a vedea felul în care asistenţa noastră în dolari este utilizată”, a comunicat Yovanovitch.

„Istoria nu este scrisă încă, dar Ucraina poate ieşi din orbita Rusiei; iar acum, Ucraina este terenul de luptă (...) Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, totodată, lucrul inteligent de făcut”, a reiterat aceasta.

Marie Yovanovitch a mai participat cu o lună în urmă la o audiere, a cărui conţinut nu a fost făcut public, în cadrul aceleiaşi anchete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici