Anders Rasmussen: Rusia trebuie să retragă trupele de la frontiera Ucrainei ca prim pas pentru dialog

Rusia trebuie să înceapă retragerea celor aproximativ 40.000 de militari staţionaţi de-a lungul frontierelor Ucrainei ca un prim pas pentru restabilirea dialogului, recomandă secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

243 afișări
Imaginea articolului Anders Rasmussen: Rusia trebuie să retragă trupele de la frontiera Ucrainei ca prim pas pentru dialog

Anders Fogh Rasmussen (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Rusia are aproximativ 40.000 de militari staţionaţi pe frontiera Ucrainei; aceşti militari nu participă la exerciţii, ci sunt pregătiţi de luptă", a declarat Rasmussen, la Praga, potrivit Global Post.

Orice nouă acţiune militară a Rusiei va genera consecinţe grave şi va atrage sancţiuni economice dure, a avertizat secretarul general al NATO.

"De la Praga, am acest mesaj adresat Rusiei: aveţi opţiunea de a înceta să îi mai acuzaţi pe alţii pentru propriile acţiuni, să încetaţi mobilizarea trupelor, să detensionaţi criza şi să începeţi un dialog real", a spus Rasmussen.

"Dacă Rusia doreşte un dialog real, primul pas trebuie să fie retragerea trupelor", a insistat Rasmussen.

Washingtonul a exprimat scepticism, miercuri, în legătură cu eventualele rezultate ale reuniunii între reprezentanţii SUA, Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene, programată săptămâna viitoare în Europa. "Trebuie să mărturisesc că nu avem aşteptări mari de la această reuniune, dar credem că este important să lăsăm deschisă această portiţă diplomatică", a declarat Victoria Nuland, subsecretar de Stat american responsabil de Afaceri Europene.

Întâlnirea reprezentanţilor Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene şi Ucrainei pe tema crizei ucrainene ar urma să aibă loc pe 17 aprilie, la Viena, au anunţat surse diplomatice. Moscova a cerut ca la reuniune să participe şi liderii comunităţilor proruse din estul Ucrainei. Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat participarea la reuniune, la fel ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de Stat american, John Kerry, şi şeful diplomaţiei ucrainene, Andrei Deşciţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici