Angela Merkel condamnă revoltele împotriva refugiaţilor, numindu-le "repulsive"

Cancelarul Angela Merkel a denunţat luni violenţa îndreptată către un azil dintr-un oraş din estul Germaniei, catalogând-o drept "repulsivă", după ce timp de două nopţi consecutive acolo au avut loc revolte împotriva refugiaţilor, informează site-ul agenţiei de presă DPA.

935 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel condamnă revoltele împotriva refugiaţilor, numindu-le "repulsive"

Angela Merkel (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Noul adăpost pentru imigranţi deschis în comuna Heideneau, în apropiere de oraşul german Dresda, a fost atacat în weekend de către protestatari care, în mare parte, aparţineau extremei-drepte şi mişcărilor neonaziste.

"Este dezgustător cum extremiştii de aripă dreaptă şi neonaziştii încearcă să se folosească de un centru de refugiaţi pentru a-şi difuza mesajul. Şi este ruşinos cum oamenii, chiar şi familiile cu copii, se alătură şi îşi oferă sprijinul pentru aceste evenimente înspăimântătoare", a spus purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert. Nu există nicio justificare pentru violenţă, a spus Seibert, adăugând că protestele nu reflectă valorile Germaniei.

"Germania nu va permite ca refugiaţilor, de a căror situaţie dificilă ar trebui să fie conştientă toată lumea, să le fie adresate lozinci de ură şi ameninţări din partea unor persoane dezagreabile", a mai spus Seibert.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a vizitat luni centrul de la Heidenau unde peste 30 de poliţişti au fost răniţi în conflictul cu demonstranţii. "Oamenilor care propagă violenţa nu ar trebui să li se dea niciun milimetru de spaţiu", a spus Gabriel.

Sâmbătă dimineaţa, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a împrăştia mai multe sute de extremişti aparţinând aripii drepte, care au blocat o stradă care ducea la magazin de hardware, amenajat pentru a găzdui temporar aproximativ 600 de refugiaţi. Violenţele au izbucnit după ce o demonstraţie pacifistă, organizată de Partidul Naţional Democrat (extremă-dreapta), s-a transformat într-o ceartă în care mai multe sute de protestatari ultra-naţionalişti au aruncat pietre, sticle şi petarde în poliţişti.

Îmbrăcaţi în negru şi mulţi având feţele acoperite, aproximativ 250 de membri ai stângii radicale din Germania s-au adunat afară duminică seara, declarându-şi susţinerea pentru refugiaţi şi scandând lozini anti-naziste.

Conflictele din Heidenau au apărut în urma unei serii de proteste şi incendieri împotriva găzduirii refugiaţilor, în principal în fosta zonă comunistă din estul Germaniei. Potrivit calculelor Guvernului, Germania este pe cale să primească 800.000 de imigranţi în acest an. Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) a informat că peste 76.000 de oameni din Albania şi din fosta Iugoslavie au solicitat azil în Germania în prima jumătate a anului 2015 - peste dublul numărului de 34.428 de cereri din partea sirienilor, care fug din calea războiului civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici