Anul 2010, cel mai sângeros pentru militarii americani din Afganistan

Anul 2010 este deja cel mai sângeros pentru militarii americani din Afganistan, cu 323 de morţi în opt luni, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pornind de la site-ul de Internet independent icasualties.org, semn suplimentar că insurecţia talibanilor se intensifică.

68 afișări
Imaginea articolului Anul 2010, cel mai sângeros pentru militarii americani din Afganistan

Anul 2010, cel mai sângeros pentru militarii americani din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar în cursul zilei de marţi şi-au pierdut viaţa şase militari americani. Moartea celui de-al şaselea, ucis într-un atac al talibanilor în sudul ţării, a fost anunţată miercuri dimineaţă într-un comunicat al forţei internaţionale a NATO (ISAF). În cinci zile, 23 de militari americani au murit în Afganistan.

Din cei 80 de militari străini decedaţi în august, a treia cea mai sângeroasă lună pentru forţele internaţionale în nouă ani de război, 56 proveneau din Statele Unite. În iunie, au fost ucişi 102 militari străini - dintre care 60 de americani - şi 88 în iulie - dintre care 65 americani.

Cu un bilanţ de 490 de militari străini ucişi în opt luni - dintre care 323 de americani -, 2010 se anunţă cel mai nefast an după 2009, când au murit 521 de militari, de la începerea războiului, în 2001. În 2009, şi-au pierdut viaţa 317 militari americani.

Peste două treimi din cei aproximativ 141.000 de militari ai forţelor internaţionale din Afganistan, dintre care majoritatea sub conducerea NATO, provin din Statele Unite, iar suplimentările mobilizate în principal de Washington în ultimele luni vor aduce aceste efective la 150.000 în următoarele săptămâni.

Generalul american David Petraeus, care comandă trupele americane şi ale NATO în Afganistan, a recunoscut marţi la Kabul că talibanii câştigă teren, dar el consideră că numărul crescut de morţi în rândul militarilor străini este o consecinţă a intensificării efortului de război al Statelor Unite.

"Cred că nimeni nu poate contesta faptul că talibanii îşi extind prezenţa", a declarat generalul Petraeus.

"Numărul atacurilor lor a crescut şi este manifestarea faptului că ne-am intensificat în acelaşi timp resursele şi că le luăm adăposturile pe care şi le-au construit în ultimii ani", a apreciat el.

"Şi când adăposturile inamicului sunt ameninţate, el ripostează. Am spus de mai multe ori în acest an că va fi mai dificil" pentru forţele internaţionale, "înainte de a deveni mai uşor", a adăugat generalul Petraeus.

"Forţele americane şi ale ISAF au depus eforturi mari pentru a furniza resursele adecvate în Afganistan" şi "suntem în continuare la faza finală a acestui efort" în termeni de efective, a conchis el.

Pierderile în rândul militarilor americani intervin în momentul în care, sub presiunea unei opinii publice în mare parte reticente menţinerii trupelor în Afganistan, preşedintele Barack Obama a reafirmat marţi că retragerea trupelor va începe în vara anului 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici