Aproape 80 la sută dintre preoţii austrieci vor abolirea regulii celibatului - sondaj

Aproape 80 la sută dintre preoţii austrieci doresc ca Biserica să hirotonisească bărbaţi căsătoriţi, pentru a face faţă lipsei de vocaţie, punând sub semnul întrebării unul dintre principiile majore ale catolicismului, conform unui studiu dat publicităţii luni.

18 afișări
Imaginea articolului Aproape 80 la sută dintre preoţii austrieci vor abolirea regulii celibatului - sondaj

Aproape 80 la sută dintre preoţii austrieci vor abolirea regulii celibatului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Institutul de sondaje GfK a intervievat 500 de clerici, respecitv circa o treime din preoţii austrieci, în cadrul unei emisiuni a televiziunii publice ORF.

Ancheta realizată prin telefon arată că baza doreşte mai mult modernism în Biserică: majoritatea (51 la sută) se pronunţă în favoarea hirotonisirii femeilor.

Episcopii au cerut Vaticanului în luna mai o reflecţie cu privire la celibat şi la rolul femeilor.

Problema celibatului, specifică confesiunii catolice între culturile monoteiste, este dezbătută periodic, dar Vaticanul a refuzat pentru moment să pună sub semnul întrebării această tradiţie seculară.

Preoţii austrieci reacţionează de asemenea la scandalurile de abuzuri sexuale şi maltratări legate de instituţii catolice, dezvăluite începând din martie. Două treimi dintre ei consideră că Biserica din Austria, care a înfiinţat o comisie şi un fond de indemnizaţii, a reacţionat corect, în timp ce 51 la sută judecă negativ acţiunea Vaticanului în acest dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici