Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate

Aproximativ 10.000 de manifestanţi, între care poliţişti şi pompieri, au defilat joi, în centrul Budapestei, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul conservator al lui Viktor Orban.

725 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate

Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marşul a fost organizat de principalele sindicate din ţară. "Vrem să protestăm faţă de un plan (de austeriate) care face mai dificilă viaţa angajaţilor (bugetari) şi reduce salariile", a declarat Janos Borsik, liderul Alianţei Sindicatelor Autonome.

Sindicatele critică în special modificările prevederilor privind pensionarea anticipată şi obţinerea indemnizaţiei de şomaj, măsuri hotărâte fără consultări, potrivit acestora.

Centralele sindicale dezmint că au avut loc negocieri cu Guvernul, a subliniat Borsik.

Numeroşi manifestanţi erau deghizaţi în clovni, după ce Viktor Orban i-a sfătuit pe poliţişti şi pe pompieri să se consulte cu "secretarul de stat pentru afaceri clovneşti" în privinţa revendicărilor vizând menţinerea posibilităţii de pensionare anticipată.

Sindicatele manifestează din aprilie împotriva planurilor guvernamentale, fără să reuşească să-l convingă pe Orban să dea înapoi, acesta dispunând de o majoritate de două treimi în Parlament.

Cabinetul său a introdus, în martie, un plan de austeritate care reduce cheltuielile publice şi a primit, recent, încurajări din partea Fondului Monter Internaţional (FMI). Fondul recomandă, totuşi, aplicarea altor reduceri, prin suprimarea, spre exemplu, de locuri de muncă în administraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici