Aproximativ 500.000 de străini, între care şi români, lucrează ilegal în Turcia

Aproximativ 500.000 de străini, între care şi români, lucrează ilegal în Turcia, în timp ce ţara oferă anual permise de muncă pentru aproximativ 10.000 de persoane, potrivit Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale de la Ankara, relatează Today's Zaman, în ediţia electronică de vineri.

45 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 500.000 de străini, între care şi români, lucrează ilegal în Turcia

Aproximativ 500.000 de străini, între care şi români, lucrează ilegal în Turcia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Poliţia şi jandarmeria identifică aproximativ 60.000 de lucrători ilegali în Turcia în fiecare an. Majoritatea acestora provin din Ucraina, Azerbaidjan, Irak, Iran, Bulgaria, China, România şi Armenia.

Sectoarele în care lucrează aceştia variază în funcţie de ţara de origine. De exemplu, ucrainenii şi armenii lucrează în general în domeniul casnic, în timp ce chinezii preferă să muncească în minele de cărbune.

Angajarea muncitorilor ilegali ridică multe probleme, având în vedere că Turcia înregistrează 2,7 milioane de şomeri. Principalul motiv pentru care angajatorii preferă muncitori ilegali este că aceştia acceptă să lucreze pentru sume mai mici decât salariul minim pe economie, care în Turcia este de 600 de lire turceşti (300 de euro) pe lună. Unele familii preferă chiar bonele străine pentru că sunt mai educate. Singurul inconvenient îl reprezintă amenda pe care trebuie să o plătească muncitorii ilegali în cazul în care sunt descoperiţi.

Aceştia sunt în general angajaţi de companii mici sau mijlocii, iar regiunile unde numărul lor este mare sunt Marmara şi estul Mării Negre. Printre sectoarele preferate de muncitorii ilegali se numără agricultura, culegerea nucilor, construcţiile, tâmplăria, industria textilă, curăţătoriile, traducerile şi spălatul vaselor.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale, 7.302 străini au primit permise de muncă în 2004, 9.438 în 2005, 10.705 în 2006, 8.930 în 2007 şi 10.705 în 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici