Aproximativ jumătate dintre alegătorii irlandezi susţin Tratatul fiscal al Uniunii Europene

Aproximativ jumătate dintre alegătorii irlandezi ar vota în favoarea Tratatului fiscal al Uniunii Europene la referendumul ce va fi organizat la 31 mai în ţara lor, conform unui sondaj publicat duminică.

61 afișări
Imaginea articolului Aproximativ jumătate dintre alegătorii irlandezi susţin Tratatul fiscal al Uniunii Europene

Aproximativ jumătate dintre alegătorii irlandezi susţin Tratatul fiscal al Uniunii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei anchete conduse de Sunday Business Post/Red C, 47 la sută dintre potenţialii alegători au susţinut că vor vota pentru acest pact de disciplină bugetară, iar 35 la sută împotrivă. Aproximativ 18 la sută s-au declarat indecişi.

Cota electorilor indecişi a crescut cu două procente faţă de ultimul sondaj, făcut în luna martie, cele două puncte provenind din tabăra alegătorilor decişi să voteze pentru tratat.

Excluzând persoanele indecise, pactul va înregistra 58 la sută de voturi pentru faţă de 42 la sută împotrivă.

Acest referendum din Irlanda este singurul de acest gen care va fi organizat în Uniunea Europeană. Noul tratat vizează să întărească moneda euro printr-un control mai strict al finanţelor publice.

În noiembrie 2010, Irlanda a fost obligată să împrumute 85 de miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a face faţă deficitului bugetar care îi ameninţa economia.

Noul tratat, elaborat ca răspuns faţă de criza zonei euro, obligă statele membre să încorporeze în legislaţia naţională o "regulă de aur" de echilibru bugetar. În cazul în care acest set de reguli ar fi încălcat, ţările ar fi expuse la sancţiuni.

Orice stat care nu va ratifica noul tratat, ce va intra în vigoare în momentul în care va fi adoptat de 12 dintre state, va pierde dreptul de a primi împrumuturi din partea Uniunii Europene.

Premierul irlandez, Enda Kenny, partidul său, Fine Gael, şi partenerul din Guvern, Partidul Laburist, precum şi partidul de opoziţie, Fianna Fail, s-au declarat în favoarea tratatului. Republicanii din cadrul Sinn Fein, partidul socialist şi un număr de independenţi s-au declarat împotriva acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici