Arhitectul programului nuclear al Coreei de Nord a decedat

Coreea de Nord a anunţat, miercuri, moartea arhitectului programului balistic şi nuclear al ţării, generalul în retragere Jon Pyong-Ho, al cărui nume figurează pe lista persoanelor vizate de sancţiuni internaţionale.

274 afișări
Imaginea articolului Arhitectul programului nuclear al Coreei de Nord a decedat

Arhitectul programului nuclear al Coreei de Nord a decedat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Jon, care s-a retras din viaţa publică în 2011, a decedat în urma unui atac de cord, marţi, la vârsta de 88 de ani, a precizat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Phenianul îi pregăteşte funeralii naţionale şi cortegiul va fi condus de liderul ţării, Kim Jong-un, a precizat agenţia, care subliniază că bărbatul "şi-a consacrat toată viaţa industriei apărării".

Consilier apropiat al tatălui lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care a condus ţara până la moartea sa în decembrie 2011, fostul general a condus şi supervizat primul test nuclear al Coreei de Nord, în octombrie 2006.

Potrivit site-ului de expertiză privind Coreea de Nord, NK Leadership Watch, Jon a supervizat dezvoltarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune în anii '90 şi a oferit planurile de concepţie Pakistanului în schimbul unor informaţii privind tehnologia de îmbogăţire a uranului prin ultracentrifugare.

În 2008 şi 2009, Jon Pyong-Ho a condus cel de-al doilea test cu rachetă cu rază lungă şi al doilea test nuclear.

Potrivit serviciilor de informaţii americane, bărbatul era o figură cheie a activităţilor de comerţ internaţional cu armament desfăşurate de Phenian, în special prin trimiterea unor componente pentru rachetele cu rază lungă de acţiune, reactoare nucleare şi arme convenţionale, către ţări precum Iran, Siria şi Myanmar.

El face parte dintre persoanele vizate în mod special de sancţiunile decise de Statele Unite, Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană.

În omagiul său, KCNA subliniază "contribuţia specială" a lui Jon, care a transformat Coreea de Nord în "stat nuclear capabil să producă şi să lanseze sateliţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici