Armata israeliană admite că a comis erori în operaţiunea din 31 mai, contra flotilei propalestiniene

Armata israeliană recunoaşte, după propria anchetă, că a comis erori serioase în pregătirea şi efectuarea raidului contra flotilei propalestiniene care se îndrepta spre Fâşia Gaza, soldat cu nouă morţi la sfârşitul lunii mai, informează presa locală.

32 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană admite că a comis erori în operaţiunea din 31 mai, contra flotilei propalestiniene

Armata israeliană admite că a comis erori în operaţiunea din 31 mai, contra flotilei propalestiniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului de 150 de pagini al comisiei Eiland, prezentat duminică de şeful Statului Major al armatei israeliene, Gabi Ashkenazi, erorile au fost comise "la toate nivelurile comandamentului", scrie ziarul Yediot Aharonot.

Anchetatorii militari au ajuns la concluzia că Forţele navale au neglijat posibilitatea de a întâmpina rezistenţă la bordul flotilei.

Confruntările de la bordul feribotului turc Mavi Marmara au provocat moartea a nouă activişti turci, iar operaţiunea israeliană a fost criticată dur pe plan internaţional.

Investigaţia armatei a concluzionat că violenţele ar fi putut fi limitate dacă ar fi fost trimişi mai mulţi militari israelieni la bordul navei Mavi Marmara.

Potrivit presei israeliene, colaborarea între serviciile de informaţii şi armată a fost insuficientă, iar unele date au fost eronate.

În afară de ancheta armatei, în Israel vor mai exista alte două investigaţii asupra raidului contra flotilei propalestiniene. Israelul nu a acceptat crearea unei comisii internaţionale de anchetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici