Armata turcă blochează promovarea generalilor suspectaţi de complot

Statul Major al Armatei turce a blocat miercuri promovarea generalilor şi amiralilor vizaţi de un mandat de arestare pentru presupusa lor implicare într-un proiect de lovitură de stat, evitând o confruntare cu Guvernul, relatează postul de televiziune NTV.

83 afișări
Imaginea articolului Armata turcă blochează promovarea generalilor suspectaţi de complot

Armata turcă blochează promovarea generalilor suspectaţi de complot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După o reuniune de patru zile a Consiliului militar superior, care examinează în fiecare an evoluţia carierelor în cadrul Armatei, Statul Major a transmis Guvernului o listă de promovări pe care nu figurează 11 generali suspectaţi, care în mod normal ar fi trebuit promovaţi, potrivit NTV.

Preşedintele Abdullah Gul a aprobat lista, care pune capăt negocierilor de mai multe zile între autorităţile politice şi militare privind soarta presupuşilor complotişti, a precizat postul de televiziune.

Guvernul islamo-conservator, ţinta presupusului proiect de puci, se opunea promovării ofiţerilor vizaţi de anchetă în funcţii înalte în cadrul ierarhiei militare, iar un refuz al armatei ar fi putut deschide o nouă criză între cele două puteri.

Douăzeci şi cinci de generali şi amirali activi figurează pe lista cu 102 suspecţi vizaţi de un mandat de arestare, dar numai 11 dintre ei pot beneficia de o promovare anul acesta.

În total, 196 de persoane sunt inculpate în acest complot, care ar fi fost alimentat la sediul Primei armate din Istanbul, după sosirea la putere, în 2002, a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Sosirea AKP la putere a generat temerea unei părţi a opiniei publice şi a ierarhiei militare - care a răsturnat patru Guverne în 50 de ani - că ar putea fi pus sub semnul întrebării caracterul laic al Turciei.

Complotul prevedea comiterea de atentate în moschei şi tensiuni cu Grecia, pentru a genera haos şi a justifica o lovitură de stat, conform actului de acuzare.

Generalul în rezervă Cetin Dogan, fost comandant al Primei armate, este principalul acuzat în acest caz. El a fost arestat înainte de a fi spitalizat din cauza unui risc de infarct. Un singur ofiţer a fost încarcerat de la emiterea mandatului de arestare.

Procesul urmează să înceapă la 16 decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici