Armele furate din depozitele militare libiene sunt o ameninţare la adresa securităţii

Revoltele violente din Libia reprezintã o ameninţare la adresa securităţii pe termen lung, în contextul în care armele furate din depozitele militare au început să circule liber, inclusiv rachete cu senzori de căldură care ar putea fi folosite împotriva avioanelor civile, scrie New York Times.

31 afișări
Imaginea articolului Armele furate din depozitele militare libiene sunt o ameninţare la adresa securităţii

Armele furate din depozitele militare libiene sunt o ameninţare la adresa securităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile televiziunilor arată că mulţi libieni au pus mâna pe arme sofisticate, inclusiv rachete portabile de tip SA-7, dar şi arme automate, mine, grenade şi obuze antitanc.

Situaţii similare petrecute în Uganda (1979), Albania (1997) sau Irak (2003) arată că dacă aceste arme sunt furate din depozitele armatei este foarte greu să fie recuperate, existând riscuri la adresa securităţii pe termen lung. Analiştii militari sunt preocupaţi în legătură cu riscul pe care îl reprezintă rachetele cu senzori de căldură, care pot fi utilizate împotriva avioanelor de pasageri.

"Pericolul ca aceste arme să ajungă în mâinile teroriştilor şi insurgenţilor din afara Libiei este foarte real. Securizarea acestor arme ar trebui să fie o prioritate pentru serviciile de informaţii americane şi din alte ţări", afirmă Matthew Schroeder, director la Federation of American Scientists, un institut cu sediul în Washington.

Potrivit analiştilor, principala ameninţare nu este că protestatarii libieni ar folosi aceste rachete împotriva avioanelor, ci că armele ar putea fi vândute teroriştilor islamişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici