Ashton pledează pentru includerea mişcării egiptene Fraţii Musulmani într-un proces de tranziţie

Şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, care a sosit duminică seara la Cairo, a pledat pentru un proces de tranziţie politică în care să fie asociată inclusiv mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată la începutul lunii.

239 afișări
Imaginea articolului Ashton pledează pentru includerea mişcării egiptene Fraţii Musulmani într-un proces de tranziţie

Catherine Ashton şi Mohamed ElBaradei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat publicat după sosire, Ashton anunţă că "vine în Egipt pentru a discuta cu toate părţile şi a consolida mesajul (UE) în favoarea unui proces de tranziţie politică total incluzător, asociind toate grupurile politice, inclusiv (mişcarea) Fraţii Musulmani".

"Acest proces este necesar să conducă, cât mai rapid posibil, la o ordine constituţională, la alegeri libere şi corecte şi la (formarea) unui Guvern civil", adaugă ea.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă anunţă că se va întâlni cu preşedintele interimar Adly Mansour, vicepreşedintele însărcinat cu relaţii internaţionale Mohamed ElBaradei, comandantul armatei şi ministrul Apărării Abdul Fatah al-Sisi şi alţi membri ai Guvernului.

Întâlniri sunt prevăzute, de asemenea, cu oficiali din cadrul Partidului Libertate şi Justiţie (PLJ), aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani, şi cu membri ai societăţii civile.

Lady Ashton şi-a reiterat îndemnul la "încetarea violenţei" într-o ţară în care tulburări s-au soldat cu peste 300 de morţi în decurs de o lună, potrivit unui bilanţ realizat de AFP, dintre care 72 sâmbătă dimineaţa la Cairo.

Ea exprimă totodată "hotărârea Uniunii Europene de a ajuta poporul egiptean să meargă pe calea unui Egipt stabil, prosper şi democratic".

Această vizită a fost anunţată duminică de către ElBaradei, care a exprimat voinţa ţării sale de a ajunge la o "soluţie politică" a crizei actuale.

Noua putere egipteană şi-a multiplicat avertizările, în ultimele zile, adresate confreriei islamiste, cu scopul ca aceasta să pună capăt ocupării a două locuri la Cairo, ameninţând cu o dispersare cu forţa.

Confreria refuză să dialogheze cu o putere pe care o califică drept ilegitimă, subliniind că Morsi este primul preşedinte din istoria ţării ales în mod democratic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici