Atacul sinucigaş care a provocat moartea unui general de poliţie irakian, comis de un britanic

Atacul sinucigaş care a provocat moartea unui general de poliţie, vineri, în apropiere de Baiji, la nord de Bagdad, a fost comis, inclusiv, cu ajutorul unui combatant britanic, a anunţat duminică gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

172 afișări
Imaginea articolului Atacul sinucigaş care a provocat moartea unui general de poliţie irakian, comis de un britanic

Atacul sinucigaş care a provocat moartea unui general de poliţie irakian, comis de un britanic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

SI a dat asigurări, într-un comunicat publicat pe Internet, că "Abu Soumayyah al-Britani" a provocat explozia unui camion încărcat cu opt tone de explozivi, care a provocat moartea generalului Failsal al-Zamili.

Abu Soumayyah al-Britani a devenit cunoscut în urma difuzării, în cursul acestui an, a unei înregistrări video.

"Aici, noi ne aflăm în libertate (...). Pot să merg cu un Kalaşnikov dacă vreau", afirma bărbatul, subliniind că luptele erau "mai bune" decât jocul video Call of Duty. "Puteţi vedea cum totul se petrece în faţa voastră, cum totul este real", spunea el.

Aproximativ 15.000 de jihadişti străini provenind din 80 de ţări au sosit în ultimii ani în Siria şi în Irak pentru a lupta în rândurile unor grupări precum SI, a anunţat, la sfârşitul lui octombrie, ONU. Ţările de origine se tem că odată reîntorşi acasă aceşti jihadişti ar putea comite atentate pe teritoriul lor.

Forţele guvernamentale controlau vineri "peste 70%" din Baiji, ocupat în iunie de SI, potrivit unui oficial militar. Reluarea controlului asupra acestui oraş ar putea permite securizarea principalei rafinării a ţării, unde forţele de securitate rezistă de câteva luni în faţa asalturilor jihadiştilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici