Atacurile de la Paris au provocat o undă de şoc în toată Franţa, dar nu au paralizat-o

Atacurile care au lovit Parisul vineri, în urmă cu o săptămână, au generat în întreaga Franţă o puternică undă de şoc, de emoţie, dar şi de solidaritate şi mobilizare, fără să paralizeze, totuşi, viaţa de zi cu zi, relatează AFP în pagina electronică.

741 afișări
Imaginea articolului Atacurile de la Paris au provocat o undă de şoc în toată Franţa, dar nu au paralizat-o

Atacurile de la Paris au provocat o undă de şoc în toată Franţa, dar nu au paralizat-o (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Adesea spontan, zeci de mitinguri - de o amploare fără precedent având în vederea numărul participanţilor - au avut loc în întreaga ţară, începând din weeendul trecut, de-a lungul întregii săptămâni, în pofida stării de urgenţă: 10.000 de persoane la Toulouse, 5.000 la Strasbourg, dar şi la Saint-Brieuc sau 3.000 la Dinan (Côtes-d'Armor) - dintr-o populaţie totală de 10.000 de oameni. În unele sate, ca Saint-Pierre-Eglise, în La Manche, 600 de persoane din cei 1.700 de locuitori s-au recules.

La fel ca în Piaţa Republicii, la Paris, bărbaţi, femei şi copii s-au adunat în jurul unor altare improvizate - din lumânări, flori, mesaje scrise, drapeluri tricolore sau desene ale unor copii.

"Multă dragoste"

Concomitent, la Marsilia, Rennes sau Toulouse, în pofida unei vremi mai puţin îngăduitoare, în primele două zile după atacuri restauratori au constat o scădere clară a numărului clienţilor. Iar joi, la doi paşi de Vieux-Port şi Canebière, la Marsilia, Sydney Benichou îşi contempla terasa aproape pustie, evocând o scădere a clientelei la jumătate.

În restul Franţei, clientela restaurantelor şi buticurilor a revenit progresiv la normal, pe parcursul săptămânii. Încă de marţi, terasele Capitole, la Toulouse, sunt pline.

O parte dintre clienţii centrelor comerciale să se fi orientat, oare, către localuri din centrul oraşului din motive de securitate, de teamă că marile centre ar putea să fie ţinta unor atentate?

În transportul în comun, la Toulouse, o scădere sensibilă a numărului de călători a fost constată sâmbătă (-23%) şi duminică (-13%). Însă a rămas mai mică decât media normală (5%) de la începutul săptămânii. La Lyon, a fost înregistrată, de la dramă, o scădere de 10% la nivelul ansamblului reţelei.

Unii membri ai forţelor de ordine afirmă că au retrăit oarecum scene din ianuarie - o doză de bunăvoinţă din partea populaţiei, un cuvânt bun, un zâmbet la trecerea unei patrule prin piaţă... "Ne iubim din nou", spune un poliţist de la Bordeaux.

Ca un corolar a apărut o formă de suprasolicitare a poliţiei, prin apeluri telefonice, semnalări, uneori provenind dintr-o psihoză în rândul publicului - alteori din cauza unei atitudini considerate "suspecte" a unui vecin la cinema, a unui rucsac uitat în tramvai, a unei maşini parcate în apropierea vreunui liceu şi înmatriculate în... Belgia.

 "F... terrorism"

Este atitudinea Sărbătorii Luminilor, la Lyon, la începutul lui decembrie, un eveniment care atrage cam trei milioane de persoane. Aproximativ 10.000 de persoane au semnat o petiţie pe Internet pentru a salva această sărbătoare tradiţională, transformată în "zi de omagiere a victimelor", pe 8 decembrie.

La Rennes, oraganizatorii Trans Musicales, un eveniment prevăzut la începutul lui decembrie, nu intenţionează să dea înapoi.

Târgul tradiţional de Crăciun de la Strasbourg, la care iau parte anual aproximativ două milioane de persoane, urmează de asemenea să aibă loc. "Sunt câteva anulări (de rezervări la hoteluri) de târgul de Crăciun, dar (...) de aproximativ 5-10% (...). Nu este dramatic, pentru moment", declară Roger Sengel, preşedintele grupului de restauratori hotelieri din Alsacia.

Aproape la fel de cunoscut, târgul de Crăciun de la Colmar (1,2 milioane de vizitatori) urma să se deschidă vineri, aşa cum era prevăzut, cu efective de poliţie şi militare suplimentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici