Atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu patru morţi

Trei militari şi un civil au fost ucişi marţi la Istanbul într-un atentat cu bombă comis împotriva unui autocar ce transporta militari, autorităţile afirmând că este vorba despre un "atac terorist", comis după ce rebelii kurzi au ameninţat că vor ataca marile oraşe din Turcia.

147 afișări
Imaginea articolului Atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu patru morţi

Atentat cu bombă la Istanbul, soldat cu patru morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doi militari şi o adolescentă de 17 ani, fiica unui militar, au fost ucişi pe loc din cauza unei bombe detonate de la distanţă şi plasate pe drum, care a provocat de asemenea rănirea a şase persoane, a declarat guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, de la locul producerii incidentului.

Atentatul, care a avut loc în Halkali, o suburbie de pe malul european al metropolei, a vizat un autocar civil la bordul căruia se aflau militari care se îndreptau în acel moment spre serviciu.

Un al treilea militar a murit la spital din cauza rănilor, a anunţat agenţia de presă Anatolia, care citează surse din cadrul armatei.

Guvernatorul a evocat "un atac terorist", care ar fi fost comis, potrivit acestuia, de rebelii kurzi din Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar nu a făcut o referire explicită la această organizaţie considerată ca fiind teroristă de Turcia şi de multe alte ţări.

Tehnica bombelor detonate de la distanţă este folosită adesea de PKK în sud-estul regiunii Anatolia, care este teatrul confruntărilor dintre rebelii kurzi şi autorităţile din Ankara.

PKK a ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute, prin intermediul unuia dintre purtătorii săi de cuvânt din nordul Irakului, că va lansa atacuri în "toate oraşele din Turcia". Mişcarea şi-a intensificat în ultimele luni atacurile împotriva forţelor de securitate din sud-estul ţării.

Toate geamurile autocarului au fost sparte din cauza suflului exploziei şi compartimentul de bagaje a fost distrus de deflagraţie.

Mai multe ambulanţe au fost trimise în zona atentatului, unde poliţia şi jandarmeria au stabilit un perimetru de securitate.

La 8 iunie, 15 persoane au fost rănite în urma exploziei unei bombe, plasată pe drum într-un alt district din Istanbul, în timp ce trecea un vehicul al poliţiei.

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorităţile au suspectat rebelii kurzi.

PKK este implicat din 1984 într-un conflict armat separatist împotriva forţelor turce din sud-estul ţării, o zonă kurdă, dar a vizat şi principalele oraşe şi staţiunile balneare din vestul Turciei.

Două turiste europene au fost ucise în iulie 2005 într-un atentat cu bombă atribuit PKK la Kuşadasi, o staţiune pe litoralul Mării Egee.

PKK a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni o serie de atacuri, soldate în sud-estul ţării cu moartea a 12 militari. Iar rebelii înarmaţi au deschis focul asupra unui post de jandarmi, provocând moartea unui militar şi rănirea altuia la Silvan, în provincia Diyarbakir.

Aviaţia turcă a reacţionat sâmbătă printr-un raid asupra bazelor de antrenament ale PKK din nordul Irakului.

De asemenea, armata turcă a efectuat o incursiune terestră în Irak, pătrunzând pe teritoriul ţării zece kilometri în noaptea de sâmbătă spre duminică, soldată cu uciderea a patru persoane, potrivit autorităţilor irakiene. Această incursiune, a doua în decurs de cinci zile, nu a fost confirmată de armata turcă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici