Atentat cu maşină capcană la Teheran: Un cercetător care lucra la îmbogăţirea uraniului a fost ucis

O persoană a murit şi cel puţin alte două au fost rănite în explozia unei maşini, miercuri dumineaţă, în apropierea Universităţii din Teheran, potrivit mai multor agenţii de presă iraniene.

530 afișări
Imaginea articolului Atentat cu maşină capcană la Teheran: Un cercetător care lucra la îmbogăţirea uraniului a fost ucis

Atentat cu maşină capcană la Teheran: Un cercetător care lucra la îmbogăţirea uraniului a fost ucis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit şeful serviciilor de urgenţă, Hassan Abbasi, citat de agenţia ISNA, o maşină marca "Peugeot 405 a explodat în această dimineaţă (miercuri), în apropierea facultăţii de Ştiinţe Sociale, Allameh Tabatai University din estul Teheranului".

Persoana ucisă era cercetătorul iranian Mostafa Ahmadi Roshan şi lucra la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, în centrul ţării, susţine agenţia Mehr.

"Inginerul Ahmadi Roshan, care şi-a obţinut în urmă cu nouă ani licenţa în chimie la Universitatea Sharif era directorul adjunct pentru afaceri comerciale al instalaţiei de la Natanz", a precizat agenţia citată.

Natanz este principala instalaţie de îmbogăţire a uraniului din Iran, care numără 8.000 de centrifuge.

Universitatea Sharif din Teheran este cea mai cunoscută din ţară.

Ahmadi Roshan a fost ucis în explozia unei bombe magnetice amplasate pe maşina la bordul căreia se afla în compania altor două persoane, conform presei iraniene.

"În această dimineaţă, un motociclist a amplasat o bombă pe o maşină marca Peugeot 405, care ulterior a explodat", a declarat viceguvernatorul provinciei Teheran, Safar Ali Bratloo.

Roshan a fost ucis iar ceilalţi doi pasageri au fost răniţi şi transportaţi la spital.

Conform agenţiei Fars care citează unul dintre colegii lui Roshan, acesta lucra la o membrană polimerică folosită la separarea gazelor.

Alţi trei cercetători iranieni au fost ucişi începând cu ianuarie 2010, dintre care doi lucrau la programul naţional nuclear. Ei au fost ucişi tot de explozia unor bombe.

Preşedintele Organizaţia Iraniene pentru Energie Atomică, Fereydun Abbasi, a fost de asemenea vizat de un atentat similar în 2010 însă acesta a supravieţuit. El a avut reflexul de a se îndepărta de maşină sa după ce un motociclist a ataşat o bombă pe portiera acesteia.

Massud Ali Mohammadi, cercetător în fizică nucleară recunoscut internaţional, a fost ucis de explozia unei motociclete parcată în faţa casei sale din Teheran în ianuarie 2010, un atentat revendicat de "mercenari" în slujba Israelului şi Statelor Unite.

Un alt fizician specializat în fizica nucleară, Majid Shahriari, a fost ucis de explozia unei bombe amplasate pe maşina sa în noiembrie 2010.

În iulie 2011, un alt cercetător, Dariush Rezainejad, a fost ucis în aceleaşi circumstanţe.

Liderii iranieni acuză Israelul şi Statele Unite că ar fi responsabile de aceste atentate, precum şi de un atac informatic cu virusul Stuxnet, care ar fi afectat în mod semnificativ activitatea Iranului de îmbogăţire a uraniului în toamna anului 2010.

Iranul a fost condamnat de şase ori în Consiliul de Securitate al ONU şi este vizat de sancţiuni internaţionale severe din cauza programului său nuclear, despre care Occidentul susţine că ar avea caracter militar în pofida negărilor repetate ale Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici