ATENTAT într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 32 de morţi şi 30 de răniţi

Un atentat sinucigaş comis într-o moschee din nordul Afganistanului cu ocazia rugăciunii Aid al-Adha, sărbătoarea musulmană a sacrificiului, a provocat moartea a 32 de persoane şi rănirea altor 30, vineri.

397 afișări
Imaginea articolului ATENTAT într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 32 de morţi şi 30 de răniţi

Cel puţin 32 de morţi şi 30 de răniţi într-un atentat comis într-o moschee din Afganistan (Imagine: AFP / Arhiva MediafaxFoto)

Un kamikaze s-a aruncat în aer la încheierea rugăciunii în principala moschee din oraşul Maymana. "Sunt cel puţin 32 de morţi, 17 civili şi 15 poliţişti", a declarat pentru AFP guvernatorul provinciei Abdul Satar Barez, menţionând, de asemenea, circa 30 de răniţi.

Numeroşi responsabili guvernamentali asistau la această rugăciune tradiţională în moschee, inclusiv şeful poliţiei provinciale Abdul Khaliq Aqsai, care a fost rănit în timpul exploziei, a precizat Barez.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar insurgenţii talibani desfăşoară periodic astfel de acţiuni în Afganistan.

Acest atentat are loc după ce la începutul săptămânii au avut loc confruntări sângeroase în această provincie, altădată paşnică, între forţele de securitate afgane şi talibani.

Oficialii afgani au afirmat că au ucis 25 de talibani, între care mollahul Yaar Mohammad, un comandant considerat "guvernatorul fantomă" al Faryab, în cadrul luptelor dintr-o piaţă locală.

Insurgenţii dispun de "guvernatori fantomă" în proviciile ţării al căror scop este să creeze o autoritate paralelă pentru puterea civilă afgană, percepând impozite şi impunând o formă radicală a legii islamice.

Talibanii îşi concentrează în mod tradiţional acţiunile în sudul şi estul Afganistanului, dar au reuşit în ultimii ani să se infiltreze în sectoarele din nord.

Un număr tot mai mare de analişti anticipează în prezent o preluare a puterii la Kabul de către talibani după încheierea misiunii de luptă a soldaţilor NATO.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici