Atentat sinucigaş în Afganistan, soldat cu şapte morţi, între care trei militari germani

Şapte persoane au fost ucise sâmbătă într-un atentat sinucigaş comis în nordul Afganistanului, între care comandantul poliţiei pentru nordul ţării, generalul Mohammad Daud Daud, un alt oficial de rang înalt din poliţie şi trei militari germani, potrivit unei surse oficiale.

398 afișări
Imaginea articolului Atentat sinucigaş în Afganistan, soldat cu şapte morţi, între care trei militari germani

Atentat sinucigaş în Afganistan, soldat cu şapte morţi, între care trei militari germani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Atentatul a fost comis chiar în complexul care găzduieşte biroul guvernatorului, la finalul unei reuniuni de lucru la care au participat mai mulţi oficiali afgani şi comandantul forţelor NATO pentru nord, care a supravieţuit.

"Şapte persoane au fost ucise (...), trei militari germani şi patru afgani, între care generalul Daud şi comandantul poliţiei (pentru provincia Takhar)", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei nordice Takhaz, Faiz Mohammad Tawhidi.

Guvernatorul din Takhar, Abdul Jabar Taqwa, a fost rănit, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Douăsprezece persoane au fost rănite, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Zemarai Bashary.

Comandantul forţelor NATO pentru Regiunea de Nord, generalul german Markus Kneip, era "prezent în clădire" în momentul atentatului şi "a supravieţuit", a declarat un purtător de cuvânt al forţei NATO (ISAF), refuzând să precizeze dacă acesta a fost rănit.

Un kamikaze şi-a detonat încărcătura explozivă pe un hol al clădirii în momentul în care ieşeau participanţii la reuniunea privind securitatea, a precizat responsabilul administrativ al serviciilor guvernoratului, Qutbudin Kamal, martor al atentatului.

Insurgenţii talibani, care luptă împotriva Guvernului afgan şi a forţelor internaţionale care îl susţin de când au fost înlăturaţi de la putere, la sfârşitul lui 2001, de o coaliţie internaţională, au revendicat atentatul.

"Unul dintre mujahedinii noştri a comis atacul în interiorul complexului guvernatorului din Takhar, în timp ce se derula o reuniune privind securitatea", a declarat unul dintre purtătorii lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid.

"Majoritatea (participanţilor) au fost ucişi, inclusiv generalul Daud, care prezida reuniunea, comandantul poliţiei (pentru provincia Takhar)", precum şi militari germani şi americani, a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici