ATENTATELE din Paris: Arme găsite în automobilul Seat. Şapte persoane reţinute în cadrul anchetei atacurilor

Ancheta cu privire la atentatele de vineri seara de la Paris continua duminică prin plasarea în arest preventiv a şapte persoane din anturajul familial al unuia dintre kamikaze, identificat post-moertem la Bataclan, şi prin descoperirea unei maşini cu arme utilizate de unul dintre comandouri.

1090 afișări
Imaginea articolului ATENTATELE din Paris: Arme găsite în automobilul Seat. Şapte persoane reţinute în cadrul anchetei atacurilor

ATENTATELE de la Paris: Arme găsite în automobilul Seat. Şapte persoane reţinute în cadrul anchetei atacurilor (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Şapte persoane din anturajul lui Ismael Omar Mostefai, în vârstă de 29 de ani, unul dintre presupuşii atacatori de la Bataclan, au fost plasate în arest preventiv în vederea unor verificări, au anunţat surse judiciare şi din cadrul poliţiei, relatează Reuters în pagina electronică.

Procurorul Parisului François Molins preciza într-o conferinţă de presă, sâmbătă seara, că o persoană, născută la Courcouronnes, în Essonne, cunoscută justiţiei pentru infracţiuni de drept comun dar care nu a fost încarcerată niciodată, a fost identificată în mod oficial.

Ea face obiectul unei fişe "S" din 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost implicată niciodată în filiere jihadiste, preciza procurorul Parisului.

Surse apropiate anchetei au confirmat o informaţie Europe1 potrivit căreia maşina marca Seat folosită de unul dintre comandouri a fost găsită la Montreuil, la periferia Parisului.

Potrivit unei surse judiciare, trei arme de foc - de tip Kalaşnikov - au fost găsite în vehicul.

 Anchetă antiteroristă în Belgia după atacurile de la Paris

Parchetul federal belgian a anunţat sâmbătă seara că a deschis o anchetă antiteroristă în urma atacurilor de la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi, iar poliţia belgiană a procedat la trei arestări într-un cartier de la Bruxelles.

Ancheta a fost încredinţată unui judecător de instrucţie în domeniul antiterorist din Bruxelles, în măsura în care doi belgieni au fost ucişi în atacuri, a anunţat parchetul federal într-un comunicat. Instrucţia a fost deschisă pentru "atentat terorist şi participare la activităţile unui grup terorist".

Cele trei persoane arestate nu sunt cunoscute serviciilor de informaţii franceze, a precizat sâmbătă seara într-o conferinţă de presă procurorul Republicii franceze de la Paris François Molins.

Parchetul federal belgian a anunţat că a sesizat Parchetul din Paris în legătură cu patru cereri internaţionale de extrădare judiciară în legătură cu atentatele - una în legătură cu o maşină înmatriculată şi închiriată în Belgia, găsită în apropiere de Bataclan, sala pariziană de café-concert în care au fost ucise cele mai multe persoane într-unul dintre atacuri.

Procurorul Parisului a precizat că este vorba despre un vehicul Volkswagen Polo.

"Mărturii şi exploatarea imaginilor video permit vizarea unui Seat negru şi unui (Volkswagen) Polo înmatriculat în Belgia, închiriat de o persoană de către o persoană de naţionalitate franceză cu reşedinţa în Belgia, care a făcut sâmbătă dimineaţa obiectul unui control rutier la frontiera belgiană, într-un al treilea vehicul, în care se aflau alte două persoane cu reşedinţa în regiunea Bruxelles", a declarat François Molins în conferinţa de presă.

Cele trei arestări au fost operate la Molenbeek, un cartier sărac din Bruxelles.

Anterior, ministrul belgian al Justiţiei Koen Geens anunţa, într-un mesaj postat pe Twitter, "mai multe arestări în cursul diverselor percheziţii" în legătură cu o maşină al cărei număr de înmatriculare belgian a fost identificat în apropiere de Bataclan, unul dintre locurile vizate de atacuri, vineri seara, la Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici