Aterizarea forţată din Belarus aminteşte de cazul Navalnîi. Roman Protaşevici, arestat pe aeroportul din Minsk, riscă pedeapsa cu moartea

  • În septembrie anul trecut Aleksei Navalnîi a fost otrăvit
  • Navalnîi zbura de la Tomsk la Moscova când i s-a făcut rău
  • Avionul în care se afla a aterizat la Omsk
  • ONU cerea atunci investigaţie în această tentativă de asasinat
4809 afișări
Imaginea articolului Aterizarea forţată din Belarus aminteşte de cazul Navalnîi. Roman Protaşevici, arestat pe aeroportul din Minsk, riscă pedeapsa cu moartea

FOTO: Roman Protaşevici (s) şi Aleksei Navalnîi (d). Sursa: Profimedia

O aterizare forţată de împrejurări. Momente de panică şi nelinişte. O diversiune: anunţul că o bombă ar fi la bordul unui avion comercial a făcut ca aeronava Rynair care trebuia să ajungă Vilnius să fie deturnată pe aeroportul din Minsk.

CITEŞTE AICI: Cine este Roman Protaşevici, contestatarul preşedintelui Lukaşenko

Episodul aminteşte de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

În august 2020 opozantul lui Putin s-a urcat în avion în Tomsk şi trebuia să ajungă la Moscova. Înainte de zbor a băut un ceai, iar timpul zborului i s-a făcut rău. Fusese otrăvit cu o neurotoxină. Starea lui Navalnîi se agravase atât de tare încât avionul a aterizat de urgenţă la Omsk. A ajuns până la urmă în Germania, unde a fost tratat.

Iată ce spunea în septembrie anul trecut Rupert Colville, purtător de cuvânt al Comisarului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, cerând o anchetă independentă în cazul lui Navalnîi:

  • „Navalnîi este clar cineva care are nevoie de protecţia statului, chiar dacă este un ghimpe pentru autorităţi. Aşa cum spune şi Înaltul Comisar, nu este suficient să negi că a fost otrăvit şi să negi nevoia unei anchete temenice, independente, imparţiale şi transparente în cazul acestei tentative de asasinat.”

Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia şi acum este încarcerat. A fost reţinut când a aterizat pentru că nu se prezentase autorităţilor, cât timp fusese bolnav, aşa cum prevedeau condiţiile unei pedepse într-o condamnare cu suspendare din 2014.  

  • „Domnul Putin şi-a dat seama că sistemul lui nu-şi permite să le dea oamenilor mai multă democraţie, de aceea în 2012 şi-a schimbat complet strategia şi a început să aresteze oameni, a început să fabrice dosare penale”, afirma disidentul rus. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici