Aurescu: peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanţa

De la declanşarea conflictului, peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, a anunţat ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în Consiliul de Securitate ONU, la New York.

276 afișări
Imaginea articolului Aurescu: peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanţa

Aurescu: peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanţa

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, în Consiliul de Securitate ONU, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei în cadrul dezbaterii pe tema Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară

Ministrul Aurescu a participat joi, 19 mai 2022, la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU) cu tema „Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară”, organizată de SUA, ţară care deţine preşedinţia pe luna în curs a Consiliului de Securitate ONU, la sediul ONU din New York.

Dezbaterea deschisă a CS ONU organizată de SUA a avut ca obiectiv analizarea modalităţilor de coagulare şi eficientizare a eforturilor internaţionale pentru a reduce impactul crizei alimentare globale asupra păcii şi securităţii internaţionale, ale cărei efecte sunt exacerbate de impactul provocat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Ministrul român a salutat oportunitatea organizării reuniunii şi a reiterat în plenul Consiliului de Securitate al ONU condamnarea de către România, în termenii cei mai fermi, a agresiunii militare legale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Referindu-se la situaţia umanitară din Ucraina, în continuă deteriorare, ministrul Aurescu a reafirmat solidaritatea României cu poporul ucrainean şi a prezentat sprijinul umanitar acordat de ţara noastră refugiaţilor ucraineni, menţionând totodată hub-ul umanitar de la Suceava, funcţional din luna martie. Ministrul a atras atenţia că România a facilitat acordarea sprijinului internaţional pentru statul vecin inclusiv prin autorizarea rapidă a solicitării Programului Mondial Alimentar de stabilire a prezenţei sale temporare în România pentru acordarea de ajutor refugiaţilor ucraineni.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat implicaţiile complexe ale conflictului militar declanşat de Rusia, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare, pentru multe state din diverse regiuni ale lumii. Totodată, a subliniat conexiunea între insecuritatea alimentară, generată inclusiv de creşterea preţurilor la alimente la nivel global, şi fenomenele de tulburări sociale, cu riscuri aferente la adresa păcii şi securităţii internaţionale. De asemenea, a argumentat importanţa abordării cu prioritate a chestiunilor corelate insecurităţii alimentare şi prin sublinierea conexiunii dintre asigurarea fluxului sistemelor alimentare şi progresul în domeniul protecţiei climei, finanţării dezvoltării şi al altor priorităţi cuprinse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Şeful diplomaţiei române a arătat că piaţa de cereale este puternic afectată ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere că cele două state sunt actori importanţi în comerţul mondial în acest domeniu.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ideea conform căreia România este unul dintre statele cu cea mai bună poziţie pentru a acţiona ca un hub de tranzit şi export pentru cerealele provenind din Ucraina. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg la nivel internaţional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice şi rutele şi porturile româneşti, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene către destinaţii terţe.

Şeful diplomaţiei române a anunţat, totodată, faptul că România va găzdui, începând cu anul 2023, un Centru Regional de Agrometeorologie pentru Europa, aprobat de Organizaţia Meteorologică Mondială. Acesta va juca un rol important în sprijinirea adaptării la schimbările climatice.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a respins în termeni fermi acuzaţiile complet nefondate lansate de reprezentantul Federaţiei Ruse în cadrul dezbaterii potrivit cărora ar exista o "înţelegere" ca Ucraina să exporte cereale către Occident contra asistenţei militare acordate Ucrainei. Şeful diplomaţiei române a atras atenţia că nu este prima dată când Federaţia Rusă încearcă să propage astfel de informaţii complet eronate, autorităţile române reacţionând prompt pentru a le respinge ca false şi manipulatorii.

La eveniment au participat înalţi demnitari din 75 de ţări, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului de Securitate, precum şi ai altor state din diverse regiuni ale lumii, atât din state care sunt sau ar putea fi afectate în mod direct de insecuritatea alimentară, din cauza războiului ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a dus inclusiv la blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din această ţară, respectiv state care pot contribui la consolidarea securităţii alimentare, a nutriţiei şi a rezilienţei la nivel global, inclusiv state membre ale G7, respectiv alte state, printre care şi România. De asemenea, au participat şi prezentat analize asupra tematicii în discuţie Secretarul General al ONU, António Guterres, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, David Beasley, directorul general al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Qu Dongyu.

Insecuritatea alimentară reprezintă un fenomen de amploare, exacerbat de pandemia de COVID-19, conflicte şi impactul schimbărilor climatice. Potrivit estimărilor oficiale, în 2019 numărul persoanelor care se confruntau cu acest fenomen ajunsese la 161 de milioane, iar 44 de milioane de persoane din 38 de state sunt în prag de foamete. Totodată, estimările experţilor arată că impactul devastator al războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei ar putea aduce încă aproape 40 de milioane de persoane în pragul sărăciei şi al foametei până la sfârşitul anului 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici