Australia şi-a închis graniţele pentru muncitori, iar acum este disperată să îi primească înapoi

Australia şi-a închis graniţele timp de mai bine de doi ani în timpul pandemiei, a blocat accesul potenţialilor lucrători şi acum este disperată să îi primească înapoi. Vineri, guvernul a majorat numărul de migranţi permanenţi la 195.000 începând cu acest an financiar, potrivit CNN.

10573 afișări
Imaginea articolului Australia şi-a închis graniţele pentru muncitori, iar acum este disperată să îi primească înapoi

Hepta

Guvernul Australiei a majorat, vineri, numărul de migranţi permanenţi la 195.000, începând cu acest an financiar, o creştere de 35.000 de persoane.

Angajatorii speră că aceştia vor ajuta să umple golurile privind forţa de muncă, dar cu aproape o jumătate de milion de locuri de muncă vacante în întreaga ţară şi o rată a şomajului de 3,4%, aproape de minimul ultimilor 50 de ani, este nevoie de mult mai mulţi.

Problema nu este legată doar de închiderea graniţelor din cauza COVID-19. Experţii spun că sistemul de vize a avut probleme chiar înainte de pandemie.

„Cred că cea mai mare problemă în momentul de faţă este de fapt de a primi oameni în ţară, indiferent de plafonul stabilit”, a declarat Blair Chapman, director al Deloitte Access Economics. „Acum concurăm cu adevărat la scară globală, cu lipsuri raportate în toată lumea şi trebuie să ne gândim serios la modul în care atragem de fapt oamenii în Australia”.

O parte a problemei constă în faptul că sute de mii de persoane aşteaptă ca cererile lor de viză să fie procesate, ceea ce creează un factor de descurajare pentru noii candidaţi cu înaltă calificare, care ar putea avea oferte în altă parte.

Premierul Anthony Albanese a declarat că noul său guvern laburist a moştenit un număr de un milion de cereri de viză restante.

„Mulţi dintre aceştia sunt angajaţi sau potenţiali angajaţi care au avut acorduri cu angajatorii pentru locuri de muncă... şi au aşteptat”, a declarat el pentru postul de ştiri Seven News, afiliat CNN.

La un summit pentru locuri de muncă din Canberra, el a angajat 36 de milioane de dolari australieni (24 de milioane de dolari) pentru a elimina întârzierile, dar experţii spun că guvernul s-ar putea afla în aceeaşi situaţie ca şi angajatorii - având prea puţini lucrători pentru a face treaba.

Când au fost detectate primele cazuri de coronavirus la începutul anului 2020, Australia şi-a închis graniţele, restricţionând accesul la sosirile internaţionale pentru ca numărul acestora să nu depăşească disponibilitatea carantinei hoteliere. Acum, aproape toate restricţiile COVID-19 au dispărut şi, începând din această săptămână, cazurile pozitive trebuie să se izoleze acasă doar cinci zile, în loc de şapte. Australienii cărora li s-a interzis să părăsească ţara se grăbesc acum să ajungă la graniţă şi, deşi sosesc mai mulţi vizitatori internaţionali, numărul acestora nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.

Lipsa migraţiei a creat bătăi de cap pentru întreprinderi, pe unele forţându-le să îşi reducă orele de lucru sau serviciile. Fermierii nu găsesc suficienţi muncitori pentru a-şi culege recoltele, personalul spitalelor lucrează peste program, iar muncitorii din construcţii sunt distribuiţi pe mai multe şantiere.

„Este nevoie peste tot (de personal - n.r.)”, a declarat Zahan Mistry, director al Easymigrate, o companie care oferă servicii de migraţie şi de acordare a vizelor. „Căutăm oameni în IT, oameni în domeniul ospitalităţii, în servicii profesionale, lucrători în îngrijirea copiilor, lucrători în îngrijirea bătrânilor, construcţii”.

Directorul Natureworks, David Joffe, vrea cel puţin 10 lucrători pentru afacerea sa de sculptură de la periferia oraşului Brisbane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici