Autorităţile din Gibraltar transmit că nu pot îndeplini cererea SUA de a reţine petrolierul iranian

Autorităţile regiunea autonomă britanică Gibraltar au comunicat că legislaţia europeană nu permite îndeplinirea solicitării formulate de SUA de reţinere în continuare a petrolierului iranian Grace 1, informează postul NBC News.

373 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Gibraltar transmit că nu pot îndeplini cererea SUA de a reţine petrolierul iranian

Autorităţile din Gibraltar transmit că nu pot îndeplini cererea SUA de a reţine petrolierul iranian

Autorităţile din Gibraltar au explicat că solicitarea părţii americane nu poate fi îndeplinită din cauză că există "diferenţe între UE şi SUA în ceea ce priveşte regimurile de sancţiuni aplicabile Iranului".

"Regimul sancţiunilor împotriva Iranului - care este în vigoare în Gibraltar - este mult mai limitat decât cel în vigoare în SUA", se mai arată în comunicatul emis duminică de autorităţile din Gibraltar.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Un tribunal federal din Washington D.C. a emis recent un mandat pentru reţinerea navei Grace 1, motivând că efectuează un transport ilegal în colaborare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, însă mandatul este destinat aplicării de către "Serviciul şerifilor federali din SUA sau de alţi agenţi abilitaţi", notează BBC.

Nava Grace 1, redenumită Adrian Darya-1, şi-a schimbat puţin poziţia vineri, dar încă este ancorată în largul Gibraltarului, având la bord 2,1 milioane de barili de petrol iranian, şi nu este clar când va părăsi zona şi către ce destinaţie.

Taguri:
m.britanie,
sua,
iran

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici