Autorităţile din Ucraina îl acuză de înaltă trădare pe fostul preşedinte Petro Poroşenko

  • Fostul preşedintre ucrainean, Petro Poroşenko, a fost anunţat luni că este cercetat pentru înaltă trădare.
  • Autorităţile îl acuză de legături cu finanţarea forţelor separatiste din regiunea Donbass.
1450 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Ucraina îl acuză de înaltă trădare pe fostul preşedinte Petro Poroşenko

Oficialii au spus că acuzaţiile împotriva lui Poroşenko au fost legate de acuzaţii similare împotriva parlamentarului pro-rus Viktor Medvedchuk, care se află în arest la domiciliu de aproximativ şase luni, relatează Reuters.

Partidele politice ale lui Medvedchuk şi Poroşenko au negat faptele. Oleksander Turchynov, un înalt oficial al Partidului lui Poroşenko, Partidul Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzaţiile au fost inventate la instrucţiunile preşedintelui Volodimir Zelensky şi că se va “transforma într-o farsă la fel ca toate cele precedente”.

Ucraina este în război cu separatiştii susţinuţi de ruşi din regiunea Donbass din 2014. Medvedchuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime din parlament, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că liderul rus este naşul fiicei sale.

Poroşenko nu a dat vreun răspuns şi a plecat din ţară.

Biroul de Investigaţii din Ucraina a declarant că Poroşenko este suspectat de “facilitarea activităţilor” organizaţiilor teroriste într-o conspiraţie cu un grup nenumit de persoane, inclusive oficiali de rang înalt din Rusia. În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedchuk că s-a înţeles cu oficialii din timpul administraţiei lui Poroşenko pentru a cumpăra cărbune din minele din zonele deţinute de separatişti în 2014-2015, ca modalitate de finanţare a separatiştilor.

Oficialii au declarant că biroul nu l-a putut cita pe Poroşenko pentru audieri în persoană. Partidul lui Poroşenko a declarat că fost preşedinte a părăsit ţara pentru o călătorie planificată.

Ucraina s-a confruntat cu o penurie acută de combustibil după ce separatiştii au ocupat teritoriul unde se află minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedchuk că s-a înţeles cu oficialii de stat pentru a bloca achiziţiile de cărbune de pe piaţa internaţională.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici