Autorităţile irakiene au interceptat şi percheziţionat un avion iranian cu destinaţia Damasc

Irakul a interceptat şi a percheziţionat luni un avion cargo iranian cu destinaţia Siria care traversa spaţiul său aerian, însă a descoperit doar materiale medicale şi de prim ajutor, conform unui responsabil irakian.

277 afișări
Imaginea articolului Autorităţile irakiene au interceptat şi percheziţionat un avion iranian cu destinaţia Damasc

Autorităţile irakiene au interceptat şi percheziţionat un avion iranian cu destinaţia Damasc (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Este vorba de prima inspecţie de acest tip după ce Irakul a asigurat la 30 martie că va spori controalele neanunţate, aşa cum a fost încurajat puternic de Statele Unite. Washington suspectează că aceste avioane iraniene transportă echipamente militare pentru regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Am ordonat unui avion cargo iranian al companiei (private) Mahan Air să aterizeze" pe aeroportul din Bagdad, a declarat pentru AFP Nasser Bandar, şeful Autorităţii aviaţiei civile irakiene.

"Acesta a fost percheziţionat şi nu am găsit niciun material interzis. Transporta doar materiale medicale şi de prim ajutor", a adăugat el.

În ultimele luni, administraţia Obama a solicitat constant Irakului să intercepteze şi să controleze încărcătura avioanelor de marfă plecate din Iran cu destinaţia Siria.

Aflat în vizită la 24 martie la Bagdad, secretarul de Stat american John Kerry l-a avertizat pe premierul Nuri al-Maliki că "survolările aparatelor plecate din Iran (contribuie) la susţinerea preşedintelui Assad şi a regimului său".

Până în prezent, guvernul irakian a evitat să se implice în conflictul sirian care s-a soldat cu peste 70.000 de morţi în doi ani conform ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici