Avertismentul unui transfug: Hackerii nord-coreeni ar putea ucide numeroase persoane

Hackerii nord-coreeni sunt capabili de atacuri care ar putea distruge infrastructura critică şi ar putea chiar să ucidă oameni, a declarat un transfug citat de BBC News Online.

1338 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui transfug: Hackerii nord-coreeni ar putea ucide numeroase persoane

Avertismentul unui transfug: Hackerii nord-coreeni ar putea ucide numeroase persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Profesorul Kim Heung-kwang a declarat că ţara are aproximativ 6.000 de hackeri antrenaţi militar şi le-a cerut organizaţiilor internaţionale să ia măsuri pentru a împiedica Phenianul să lanseze alte atacuri, după cel de anul trecut împotriva Sony Pictures atribuit Coreei de Nord. Expertul în tehnologie coreeană Martyn Williams a subliniat însă că ameninţarea este doar "teoretică".

Profesorul Kim a predat informatica timp de 20 de ani la Universitatea din Hamheung, înainte de a fugi din ţară în 2004. El susţine că nu a predat tehnici de hacking, dar foştii săi studenţi fac parte din cunoscuta unitate nord-coreeană Biroul 121, căruia i-au fost atribuite numeroase atacuri informatice. Multe dintre acestea au vizat infrastructura sud-coreeană, precum şi centrale electrice sau bănci.

Profesorul Kim a declarat pentru BBC că menţine contactul cu personalităţi importante din Coreea de Nord care au informaţii despre operaţiunea informatică a armatei. "Mărimea agenţiei care se ocupă de atacuri informatice a crescut semnificativ, iar acum are aproximativ 6.000 de membri", a declarat el, estimând că aproximativ 10-20 la sută din bugetul armatei este cheltuit pentru operaţiuni online.

"Atacurile lor cibernetice ar putea avea un impact similar atacurilor militare, ucigând oameni şi distrugând oraşe", a explicat el. Vorbind mai explicit, Kim a afirmat că Phenianul şi-a elaborat propriul program Stuxnet (atribuit Statelor Unite şi Israelului şi care a vizat centrifugele nucleare iraniene înainte de să fie descoperit, în 2010). "Coreea de Nord a pregătit un atac de tip Stuxnet conceput pentru a distruge un oraş", a declarat profesorul Kim.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici