Avertizări privind "dezastrul medical şi umanitar" din Siria

Medicii sirieni reuniţi la Paris au alertat asupra "dezastrului medical şi umanitar" generat de penuria de personal, de materiale şi medicamente, precum şi de reapariţia unor boli eradicate în Siria, devastată de patru ani de război.

179 afișări
Imaginea articolului Avertizări privind "dezastrul medical şi umanitar" din Siria

Avertizări privind "dezastrul medical şi umanitar" din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia este insuportabilă, catastrofală şi numeroase zone din Siria nu mai au servicii medicale", a declarat dr. Obaida al Mufti, un medic franco-sirian al Uniunii organizaţiilor siriene de ajutor medical (UOSMM), o reţea de medici din interiorul şi exteriorul Siriei, susţinuţi în special de Paris, în cadrul unei întâlniri cu presa, luni seara, la Quai d'Orsay.

La Alep, al doilea oraş ca mărime al ţării, doar cinci spitale funcţionează, dintre care trei doar parţial, în zona de est aflată sub controlul opoziţiei, unde locuiesc 360.000 de persoane încercuite de forţele regimului.

"Nu mai sunt decât 30 de medici de toate specialităţile. În afară de răniţii de război, vedem cum reapar boli precum poliomielita, tuberculoza, scabia sau febra tifoidă", a povestit Dr Abdelaziz, un medic din Alep, care nu şi-a precizat prenumele din motive de securitate.

Un alt specialist a descris o situaţie "insuportabilă" în Ghouta de Est, la periferia Damascului, o zonă încercuită de doi ani de forţele loiale regimului şi unde "nu există nicio posibilitate de a aduce ajutor umanitar".

În zonele controlate de jihadiştii din gruparea Stat Islamic, "medicii pot lucra dar nu au nicio susţinere din partea ONG-urilor pentru că toate au părăsit aceste teritorii", a declarat unul dintre ei.

Potrivit Dr. Al-Mufti, 80 la sută din naşteri au loc la domiciliu, în prezent, în Siria, iar o mare parte dintre copii nu mai sunt vaccinaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici