Avion american fără pilot, interceptat de două avioane iraniene deasupra Golfului Persic

Un avion american fără pilot de tip Predator a fost interceptat la 1 noiembrie în spaţiul aerian internaţional al Golfului Persic de către două avioane de vânătoare iraniene care au deschis focul asupra acestuia fără să îl atingă, a declarat joi un purtător de cuvânt al Pentagonului.

466 afișări
Imaginea articolului Avion american fără pilot, interceptat de două avioane iraniene deasupra Golfului Persic

Avion american fără pilot, interceptat de două avioane iraniene deasupra Golfului Persic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul american fără pilot efectua o misiune de supraveghere "de rutină", la aproximativ 30 de kilometri de coastele iraniene, în momentul în care două avioane iraniene de tip Su-25 l-au interceptat, o "premieră" potrivit lui George Little.

Incidentul s-a produs la ora 8.50 GMT, când avioanele de tip Suhoi au deschis focul cu tunul "în cel puţin două rânduri", fără să semnaleze că ar fi avut intenţia să tragă asupra avionului american fără pilot, care nu era înarmat, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Statele Unite au transmis iranienilor că vom continua să efectuăm zboruri de supraveghere de rutină deasupra apelor internaţionale, în Golf, conform unei practici stabilite de mult timp şi angajamentului nostru pentru securitate în regiune", a declarat el.

Golful, închis de Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de un important trafic petrolier, este o zonă strategică pentru Satatele Unite, care şi-au consolidat prezenţa militară în regiune din cauza unor tensiuni cu Teheranul în privinţa programului nuclear iranian controversat.

Petrecut cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane, acest incident nu a fost făcut public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici