Avionul F-16 prăbuşit în Spania s-a confruntat cu o defecţiune la decolare

Avionul de luptă grec de tip F-16, care s-a prăbuşit luni la baza spaniolă Albacete, provocând moartea a 11 persoane, dintre care nouă militari francezi, a avut o pană la decolare, iar cei doi piloţi au încercat să se catapulteze, a anunţat joi Ministerul francez al Apărării.

185 afișări
Imaginea articolului Avionul F-16 prăbuşit în Spania s-a confruntat cu o defecţiune la decolare

Avionul F-16 prăbuşit în Spania s-a confruntat cu o defecţiune la decolare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Era un accident absolut improbabil ca un avion să aibă o pană la decolare, să devieze puternic de la traiectorie şi să cadă chiar în locul unde avem avioane pregătite să plece, deci pline cu combustibil", a rezumat şeful Statului Major al forţelor aeriene, generalul Denis Mercier.

"Este o succesiune de ghinioane", a adăugat el la o întâlnire cu presa.

"Ceea ce ştim este că echipajul F-16, destul de repede, practic după decolare, a încercat să se catapulteze, prin urmare acest lucru confirmă defecţiunea", a declarat el, fără să se poată pronunţa asupra naturii acesteia.

Cei doi piloţi greci ai aeronavei şi cei nouă piloţi şi mecanici francezi, dintre care o femeie, au murit, în timp ce alţi 21 de militari (nouă francezi şi 12 italieni) au fost răniţi.

Victimele participau la un program de antrenament tactic al NATO de nivel foarte înalt, "Tactical Leadership Programme", ce urmăreşte să pregătească piloţi de luptă din diverse armate aliate pentru a acţiona împreună în teatrele de operaţiuni.

Această formare, care reuneşte aproximativ 700 de militari până la începutul lui februarie la baza din Los Llanos, nu departe de Albacete, a trebuit să fie anulată, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei spaniole.

Accidentul a generat un val de emoţie în Franţa, unde a fost păstrat un minut de reculegere în Adunarea Naţională şi în Senat. Cadavrele celor nouă militari francezi ucişi urmează să fie repatriate joi la baza aeriană din Nancy-Ochey (est), de care aparţineau majoritatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici