Avocaţi: Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, riscă să fie executat sau încarcerat la Guantanamo, dacă va fi extrădat în Suedia, vor argumenta avocaţii săi la audierea de luna viitoare, potrivit unor documente prezentate marţi, relatează CNN.

57 afișări
Imaginea articolului Avocaţi: Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia

Avocaţi: Julian Assange riscă să fie executat sau închis la Guantanamo dacă va fi extrădat în Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocaţii lui Assange apreciază că, ţinând cont de riscul de a fi supus la rele tratamente, Marea Britanie nu îl poate extrăda fără a-i încălca drepturile omului. "Există un risc real de a face obiectul pedepsei cu moartea", au subliniat avocaţii, citând informaţii din presa britanică potrivit cărora politicenii republicani americani Sarah Palin şi Mike Huckabee au cerut ca Assange să fie executat.

Procurorul suedez care a emis mandatul de arestare nu avea puterea să facă acest lucru, vor mai spune avocaţii săi. Aceştia apreciază că nu este adecvat să se emită un mandat de arestare atunci când un suspect este căutat doar pentru interogare.

Procurorii din Suedia cer extrădarea lui pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţii de agresiuni sexuale, care nu au legătură cu dezvăluirile făcute de WikiLeaks. Assange a negat acuzaţiile şi a fost eliberat sub cauţiune în timp ce luptă împotriva extrădării.

Julian Assange şi avocaţii săi au compărut marţi într-un tribunal, la Londra, pentru o audiere procedurală. Judecătorul a acceptat o modificare a condiţiilor de eliberare a acestuia pentru două zile, luna viitoare, pentru a putea ajunge la audierea cererii de extrădare, la 7 şi 8 februarie.

El va avea permisiunea de a sta la Frontline Club, un club al jurnaliştilor din Londra, la 6 şi 7 februarie, dacă persoanele care au contribuit la achitarea cauţiunii sale sunt de acord.

În prezent, Assange trebuie să stea în fiecare noapte la un conac pus la dispoziţie de un susţinător al său, în afara Londrei. De asemenea, el trebuie să se prezinte la poliţie zilnic, între orele 14.00 şi 17.00 (16.00-19.00, ora României), şi să poarte un dispozitiv electronic de monitorizare.

Site-ul WikiLeaks, care facilitează publicarea de informaţii secrete, a dezvăluit sute de mii de pagini de documente militare şi diplomatice americane, în ultimele opt luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici