Ban Ki-moon încurajează Japonia să reflecteze la trecutul său: "Îmi pare foarte rău că tensiunea din Asia continuă"

Secretarul general ONU a îndemnat luni Japonia să reflecteze la trecutul său, calificând ca "foarte regretabile" disensiunile cu China şi Coreea de Sud în legătură cu atitudinea autorităţilor de la Tokyo în prima jumătate a secolului XX.

148 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon încurajează Japonia să reflecteze la trecutul său: "Îmi pare foarte rău că tensiunea din Asia continuă"

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îmi pare foarte rău că tensiunea (dintre cele trei ţări din Asia de Nord-Est) continuă, din cauza unor probleme legate de istorie şi alte motive politice", a declarat Ban Ki-moon la Seul, la sfârşitul unei vizite de cinci zile în ţara sa natală.

"Avem nevoie ca liderii politici să dea dovadă de hotărâre. O evaluare corectă a istoriei este necesară", a adăugat secretarul general al ONU, care a fost ministru de Externe sud-coreean.

Cu toate că sunt normalizate de mai mulţi ani, relaţiile diplomatice dintre Japonia şi vecinii săi nu rămân mai puţin afectate de trecut, Seulul şi Beijingul apreciind că Tokyo nu recunoaşte pe deplin suferinţele pe care le-a provocat în timp ce a ocupat cele două ţări (în parte sau în întregime) înainte de război, dar şi masacrele survenite în timpul conflictului.

Liderii japonezi ar trebui să facă "o introspecţie foarte profundă", a declarat Ban Ki-moon, în contextul în care această ţară intenţionează să reformeze Constituţia pacifistă care i-a fost impusă în 1947 de către învingătorul şi ocupantul american.

La 15 august, Beijingul a "condamnat ferm" vizita a doi minişti niponi la sanctuarul Yasukuni, la Tokyo, considerat de vecinii Japoniei drept un simbol al trecutului său militarist.

Într-un discurs cu ocazia marcării a 68 de ani de la capitularea japoneză, premierul japonez conservator Shinzo Abe nu a exprimat niciun regret faţă de Asia, pentru suferinţele provocate de Japonia în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici