Ban Ki-moon l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să dea dovadă de reţinere în conflictul cu Hamas

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, l-a invitat, miercuri, pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la reţinere şi a "denunţat pierderile de civili în creştere în Gaza".

125 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să dea dovadă de reţinere în conflictul cu Hamas

Ban Ki-moon (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Adresându-se presei, Ban a condamnat ferm tirurile de rachete lansate din Fâşia Gaza înspre Israel. "Aceste atacuri sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze", a afirmat el.

Ferindu-se, însă, să condamne direct raidurile israeliene, el a anunţat că l-a sunat pe Netanyahu pentru "a-i cere reţinere maximă şi să respecte obligaţiile internaţionale privind protejarea civililor". "Denunţ pierderile civile în creştere în Gaza", a adăugat el.

Ban a declarat că "petrecut aproape toată ziua (de miercuri)" discutând cu Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, dar şi cu secretarul de Stat american John Kerry şi lideri din regiune, printre care preşedintele egiptean, generalul Sissi, regele Arabiei Saudite şi emirul Qatarului.

"Liderii din regiune au un rol esenţial. I-am cerut preşedintelui Sissi şi altora să ajute la facilitarea unei reveniri la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012" dintre Israel şi Hamas. El a afirmat că liderii egiptean şi qatarian i-au promis că se vor implica în soluţionarea conflictului dintre Israel şi mişcarea islamistă.

Pe de altă parte, el "a încurajat Guvernul egiptean să deschidă de urgenţă punctele de trecere (dintre Egipt şi Fâşia Gaza) pentru motive umanitare, cu scopul de a ajuta la uşurarea suferinţelor". De asemenea, ONU a anunţat că este "pregătită să răspundă rapid la nevoile umanitare" din regiune.

Situaţia riscă să "scape rapid de sub control", a avertizat Ban. "Gaza şi regiunea nu pot să-şi permită un nou război deschis", precum în 2008 sau 2012, a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici