Barack Obama: Administraţia SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj. Informaţiile vor fi utilizate strict pentru securitate, iar drepturile vor fi respectate

Administraţia Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informaţii, afirmă preşedintele Barack Obama, promiţând creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere şi metode suplimentare de protejare a vieţii private.

358 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Administraţia SUA va spori mecanismele de control asupra serviciilor de spionaj. Informaţiile vor fi utilizate strict pentru securitate, iar drepturile vor fi respectate

Barack Obama (Imagine: Casa Alba/Mediafax Foto)

"În primul rând, am aprobat o nouă directivă prezidenţială pentru activităţile serviciilor de spionaj, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Directiva se va asigura că vor fi luate în calcul cerinţele în materie de securitate, dar şi alianţele externe, activităţile comerciale şi investiţiile, angajamentele în materie de protejare a vieţii private şi libertăţile fundamentale", a declarat Obama, precizând că deciziile în domeniul activităţilor serviciilor de informaţii vor fi revizuite anual.

"În al doilea rând, vom reforma programele şi procedurile pentru creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere, pentru consolidarea garanţiilor referitoare la protejarea vieţii private a persoanelor din Statele Unite", a continuat Obama.

"În al treilea rând, vom oferi măsuri suplimentare de protecţie la Secţiunea 702, care permite Guvernului să intercepteze comunicaţiile ţintelor externe care deţin informaţii importante pentru securitatea noastră. Cer procurorului-general şi Departamentului naţional de informaţii să adopte reforme care să prevadă restricţii suplimentare asupra activităţilor de păstrare şi utilizare a informaţiilor obţinute, în cazuri penale, din comunicaţiile între americani şi străini", a adăugat preşedintele SUA.

"Programul de colectare a metadatelor telefonice a fost creat pentru depistarea comunicaţiilor teroriştilor. (...) Acest instrument poate fi foarte util într-o situaţie de criză. (...) Pe scurt, acest program nu implică verificarea de către Agenţia pentru Securitatea Naţională (NSA) a convorbirilor telefonice ale americanilor de rând. Ci adună aceste date într-o bază pe care autorităţile o pot accesa când este necesar. Grupul de revizuire a activităţilor serviciilor nu a constatat niciun abuz în acest program. Cred că este important să fie menţinut programul", a subliniat Obama, precizând că a ţinut cont de obiecţiile din ultima perioadă referitoare la protejarea vieţii private, astfel că propune "o nouă abordare".

"Am ordonat o perioadă de tranziţie care va conduce la oprirea Secţiunii 215 a programului metadatelor, stabilind un mecanism care să menţină actuala structură fără ca informaţiile să fie deţinute de agenţii guvernamentale", a explicat el, subliniind că sunt luate în calcul mai multe soluţii - o entitate terţă sau o combinaţie de instituţii federale.

"Tranziţia va consta în două etape. Cu efect imediat, vom intercepta doar telefoanele care sunt la două niveluri de un număr asociat cu o organizaţie teroristă, faţă de trei niveluri în prezent (...)", a subliniat Obama.

Obama: Informaţiile vor fi utilizate strict pentru securitate; drepturile vor fi respectate

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, vineri, că se va asigura că agenţiile de spionaj vor utiliza informaţiile strict în scopuri de securitate naţională, subliniind că drepturile cetăţenilor americani vor fi respectate.

"În problema colectării informaţiilor, agenţiile secrete americane vor utiliza datele strict pentru necesităţi în materie de securitate: pentru contrainformaţii, pentru combaterea terorismului, a proliferării nucleare, securitatea cibernetică, protejarea trupelor americane, combaterea infracţionalităţii transnaţionale, inclusiv a evaziunii fiscale", a subliniat Obama.

"Am stabilit clar că Statele Unite nu colectează informaţii pentru contracararea criticilor sau a disidenţei; de asemenea, nu colectăm informaţii pentru dezavantajarea oamenilor pe criterii de etnie, rasă, gen, orientare sexuală sau credinţe religioase. Nu colectăm informaţii pentru a oferi avantaje concurenţiale companiilor americane sau industriei americane", a dat asigurări preşedintele SUA.

"Reformele pe care le propun astăzi trebuie să confere poporului american mai multă încredere că drepturile civice sunt protejate chiar dacă serviciile de informaţii şi autorităţile federale se asigură că trăim în siguranţă", a precizat Obama, recunoscând că există şi alte aspecte care trebuie dezbătute şi promiţând că va continua colaborarea cu Congresul pe tema activităţilor serviciilor de spionaj.

"Liderii ţărilor prietene şi aliate merită să ştie că, dacă voi vrea să aflu ceva despre vreo chestiune, voi pune mâna pe telefon şi îi voi suna mai degrabă decât să recurg la supraveghere. Cu alte cuvinte, aşa cum ajungem la un echilibru între securitate şi intimitate pe plan intern, leadershipul american global necesită un echilibru între cerinţele în materie de securitate şi cooperarea şi încrederea cu celelalte popoare şi lideri", a dat asigurări Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici